EXCLUSIV Duşmănia distruge primăria. Certurile dintre angajate afectează activitatea instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O angajată a municipalităţii reclamă „relaţiile de duşmănie”din Primăria Timişoara. Loredana Pălălău, angajată la Direcţia de Urbanism susţine că activitatea ei în primărie, dar şi direcţia din care face parte, sunt afectate de relaţia încordată cu şefa Direciţei de Dezvoltare, Aura Junie şi şeful Serviciului de Resurse Umane, Rodica Aurelian.

Butoiul cu pulbere din Primăria Timişoara a explodat în toamna anului trecut, odată cu sancţionarea arhitectului-şef Sorin Ciurariu şi a subalternei sale, Loredana Pălălău. Cei doi au fost găsiţi ţapii ispăşitori pentru un proces pierdut de primărie. Acum, fostul arhitect-şef şi consiliera de la Urbanism se judecă în instanţă pentru a anula sancţiunea.

Din comisia de disciplină care i-a cercetat pe Ciurariu şi Pălălău au făcut parte, printre alţii, şi Aura Junie, şeful Direcţiei de Dezvoltare şi Rodica Aurelian, şefă la Resurse Umane. În momentul în care a fost anchetată administrativ, Loredana Pălălău a cerut ca din comisie să nu facă parte Aura Junie şi Rodica Aurelian, cu care se află în „relaţii de duşmănie”.

„Duşmănia” este veche

Cele două au dat declaraţii pe proprie răspundere şi au rămas în comisie. „Nu mă aflu în relaţii de prietenie sau de duşmănie cu persoana a cărei faptă este sesizată”, este declaraţia pe proprie răspundere dată de Aura Junie în dosar. Loredana Pălălău l-a anunţat însă din 2008 pe primarul Gheorghe Ciuhandu despre „duşmănia” dintre ea şi Aura Junie, respectiv, Rodica Aurelian. „Am fost acuzată de doamna Aura Junie de faţă cu alte persoane din primărie şi din exterior că divulg discuţiile din Comisia de Amenajare a Teritoriului şi de Urbanism. Consider că gestul sau neglijenţa doamnei Junie mi-au afectat imaginea şi conduita profesională faţă de colegii mei”, i-a transmis primarului Loredana Pălălău. În aceeaşi adresă, funcţionara municipalităţii a arătat că acuzele primite din partea Aurei Junie sunt nefondate.

A cerut intervenţia primarului

În adresa transmisă lui Ciuhandu, Loredana Pălălău a mai specificat că „nu de puţine ori” a fost pusă în situaţia de a avea motive să se plângă colegilor de piedicile ce i se pun pe fondul relaţiei încordate. „Cunoaşteţi la fel de bine ca şi mine faptul că sunt puţini cei care doresc să se angajeze în această direcţie (n.r. Urbanism) şi mă refer la specialişti arhitecţi sau urbanişti. Se pare însă că sunt din ce în ce mai mulţi cei care doresc ca această direcţie să nu funcţioneze”, i-a mai spus Loredana Pălălău primarului, în urmă cu doi ani.



Angajata municipalităţii i-a transmis edilului că nu vrea să facă public scandalul, ţinând să-l anunţe direct pe el pentru a lua măsuri. „Poate că dacă cunoaşteţi şi o parte din ce se întâmplă veţi lua măsuri pentru ca această direcţie să nu mai fie zilnic criticată şi să poată funcţiona normal. Cazul prezentat nu a fost singular”, a mai spus funcţionara, care a precizat că, deşi era plătită ca şi un angajat cu funcţie de execuţie, avea responsabilităţile unei funcţii de conducere.

La cuţite şi cu  şefa Resurselor Umane

Loredana Pălălău se află în „relaţii de duşmănie” şi cu şefa Serviciului Resurse Umane din Primăria Timişoara. În adresa transmisă primarului, funcţionara a explicat sursa tensiunilor dintre ea şi Rodica Aurelian. „În mod repetat comportamentul acesteia a fost de a mă obstrucţiona şi de a nu răspunde la solicitările adresate în scris şi transmise cu număr de înregistrare către biroul pe care îl coordonez. Am dorit să particip la concursul pentru şef de birou, dar dosarul mi-a fost respins fără a primi vreo explicaţie scrisă”, mai arată adresa transmisă către primar.

Duşmănia, sub legea tăcerii

Contactată telefonic, Loredana Pălălău nu a vrut să comenteze acuzele aduse prin adresa transmisă primarului. „O să vă sune avocatul meu pentru a exprima un punct de vedere”, a spus Loredana Pălălău. Nici Aura Junie nu a vrut să discute despre presupusul conflict cu funcţionara de la Urbanism. „Relaţia cu presa ţine de departamentul de Comunicare. Nu mă priveşte pe mine această problemă”, a spus Aura Junie.

Şefa de la Resurse Umane a acceptat să vorbească despre acuzele care i se aduc din partea Loredanei Pălălău. „Nu sunt nici în relaţii de prietenie sau de duşmănie, ci doar de serviciu. Cred că a fost doar un tertip ca să tergiverseze lucrările comisiei”, a explicat Rodica Aurelian, cererea de neparticipare a ei în comisia de disciplină care i-a cercetat pe Ciurariu şi Pălălău. Referitor la respingerea dosarului la concursul de avansare pe funcţie a Loredanei Pălălău, şefa de la Resurse Umane a spus că decizia i-a aparţinut unei comisii întregi, nu ei.

Referitor la efectele relaţiilor tensionare dintre angajaţii municipalităţii, Rodica Aurelian, a spus că: „Nu ar trebui să afecteze activitatea din primărie pentru că aici eşti un salariat. Fiecare parte are drepturi şi obligaţii. Una din obligaţii este să vii la serviciu şi să-ţi faci treaba. E mai puţin important cât îi place doamnei Pălălău de mine sau mie de doamna Pălălău pentru că nu avem de trăit împreună. Venim la serviciu şi ne facem fiecare treaba”.


image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite