EXCLUSIV Buncăr antiatomic ultrasecret la subsolul noii clădiri a Fiscului din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buncărul anti-aerian se află la subsolul clădirii Finanţelor
Buncărul anti-aerian se află la subsolul clădirii Finanţelor

Adăpostul se află la subsolul noii clădiri a Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Timiş, care va fi inaugurată oficial, mâine. Acesta are 300 metri pătraţi şi este proiectat să reziste la un atac atomic.

Proiectarea clădirii Finanţelor Publice, care a început în urmă cu 12 ani, a cuprins şi adăpostul anti-atomic, de la subsolul clădirii. Adăpostul este un loc secret, unde nu se poate intra decât în situaţii de urgenţă. „Nu vă pot arăta adăpostul pentru că în drum există şi tezaurul nostru, trezoreria şi documente importante. Toate accesele spre aceea zonă au un grad maxim de securitate. Nu oricine se plimbă pe acolo”, a declarat Aurelian Cândea, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Timiş.

Uşi blindate şi toalete uscate

Adăpostul anti-aerian este construit pe o suprafaţă de 300 de metri pătraţi şi are uşi blindate cu închidere specială. De asemenea, stuctura de rezistenţă a zidurilor este extrem de puternică. Adăpostul are şi grupuri sanitare uscate, care nu implică folosirea apei. În cazul unui atac aerian, cei refugiaţi la subteran pot respira datorită unei instalaţii de climatizare denumite fito-ventilaţie, care nu are de-a face cu aerul de afară. „Adăpostul este construit pentru a rezista unei bombe atomice. Când au venit cei de la pompieri să dea avizul au spus că nu au mai văzut aşa ceva în Timişoara. Eu nu cred că în viaţa mea o să am ocazia să o folosesc, pentru că nu se pune problema unui război”, a mai spus Cândea. Când s-a proiectat clădirea, s-a ţinut cont de importanţa instituţiei, care în cazul unui atac aerian ar fi putut devenit uşor un obiectiv ţintă.    

Buncăr da, parcare ba

Unii angajaţi ai Administraţiei Financiare s-au arătat oarecum deranjaţi că la subsol s-a construit un adăpost anti-nuclear, în timp ce ei nu au unde să parcheze maşinile. "Când a început construcţia nu ştiam că cei de la ADP vor face o parcare subterană chiar în vecinătatea sediului nostru. În momentul de faţă s-a găsit o soluţie doar pentru maşinile instituţiei. Sperăm ca în curând să termine cât mai repede parcarea subterană”, a mai spus Cândea.

Noua clădire, care va fi inaugurată oficial, mâine, a fost construită timp de zece ani şi costat circa 52 de milioane de lei. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite