Timişoara: EXCLUSIV Documente inedite din Memorialul Revoluţiei dovedesc instigarea la violenţă după 24 decembrie 1989

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Memorialului Revoluţiei lucrează la un proiect grandios în care toată arhiva de ziare, care numără sute de mii de pagini, va fi pusă în format digital.

La 20 de ani de la Revoluţie, Traian Orban, preşedintele Memorialului ne-a arătat articolele din presa centrală, după ce Timişoara era declarat oraş liber. Orban susţine că numărul mare al victimelor se datorează şi instigării prin presa vremii. Iată câteva titluri de pe prima pagină a ziarului.

 „Scânteia Poporului”, de duminică, 24 decembrie 1989, titra, mare pe prima pagină: „Toţi cei ce pot folosi o armă - la arme!”.

Cetăţeni, membri ai formaţiunilor gărzilor patriotice! Alăturaţi-vă şi acţionaţi cu toată hotărârea împreună cu unităţile armatei noastre!”, scria pe prima pagină „Scânteia Poporului”.

Capitalei patriei noastre îi este dat să trăiască momente dramatice, momente care cer mobilizarea tuturor energiilor pentru a răpune fiara încolţită, ajunsă la gradulmaxim de turbare, dincolo de care nu mai este nimic. Securiştii fanatici, slugile oarbe ale fostului dictator, nu se dau în lături de la nimic. Îşi dau acuma măsura deplină a caracterului lor de trădători, de infami ucigaşi, ucid unde pot oameni, dau foc clădirilor, pun explozibile, se dedau la criime incalificabile... aceştia nu se dau în lături de la nici o fărădelege, recurgând la acte fasciste, trăgând fără alegere nu numai în ostaşii armatei noastre, ci şi în populaţia civilă, în femei, în copii mărind numărul jertfelor...”

Cetăţeni ai româniei, tovarăşi...

Organizaţi cît mai prompt, întăriţi formaţiunile de luptători, gărzile patriotice pentru a veni în sprijinul armatei. Libertatea merită orice sacrificiu, iar cetăţenii ţării, tineretul au dovedit în aceste zile că sînt în stare de orice sacrificiu pentru a cuceri libertatea.



Muncitori, cetăţeni, membri ai Partidului Comunist Român!

"Sprijiniţi din toate puterile, din toată fiinţa activitatea de organizare şi de luptă a formaţiunilor patriotice! Participaţi cu toată dârzenia la lupta armată, faceţi un front unic, puternic pentru a înfrânge imediat şi definitiv rezistenţa bestială a teroriştilor, pentru a da populaţiei zilele liniştite pentru care au căzut atâtea jertfe, pentru a aduce seninul în stradă şi în casele oamenilor



Duşmanul poate fi răpus fără întârziere şi definitiv prin lupta unită a tuturor, acum, în aceste clipe – acesta fiind în prezent ţelul suprem al fiecărui om, al întregului popor. Să fim uniţi şi vom învinge”.

image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite