Drama unei arhitecte germane care a vrut să refacă istoria Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astrid şi Stefan au fost fericiţi în Timişoara
Astrid şi Stefan au fost fericiţi în Timişoara

Astrid Heck a venit în oraşul de pe Bega pentru un proiect româno-german de refacere a clădirilor istorice. Aici s-a îndrăgostit de un alt arhitect german, venit în acelaşi scop. Au făcut nunta în România, pe care o iubeau atât de mult că şi-au adus invitaţii nemţi la Timişoara. Drama familiei de arhitecţi a început însă la naşterea fetiţei, când Astrid a murit.

Proiectul româno-german a început în 2004. Printr-un acord între guvernele României şi Germaniei, Societatea Germană pentru Cooperare Tehnică (GTZ) a trimis la Timişoara specialişti care să ofere consultanţă în reabilitarea clădirilor istorice. Parteneriatul prevede ca Guvernul Germaniei să contribuie cu şapte milioane de euro la reabilitarea clădirilor istorice din Timişoara. Din totalul sumei două milioane de euro sunt pentru asistenţă tehincă, iar cinci milioane pentru construcţia în sine. Din cele şapte milioane de euro, doar trei mai trebuie returnate, restul fiind oferite ca şi donaţii.

Dragostea nemţească a prins rădăcini la Timişoara


În urma alocării banilor pentru asistenţă tehnică, specialiştii nemţi au venit la Timişoara şi s-au apucat de lucru. Printre ei s-a aflat şi tânăra arhitect peisagist, Astrid Heck. Aceasta şi echipa din care face parte au consiliat sute de proprietari pe care i-a învăţat cum se reabilitează corect o clădire istorică. Pentru acest proiect a sosit la Timişoara ca expert şi un arhitect neamţ de la primăria din Leipzig, Stefan Gabi. „Ei se cunoşteau mai demult, dar aici s-au îndrăgostit unul de altul”, povesteşte şeful direcţiei de Dezvoltare de la Primăria Timişoara, Aura Junie, cea care a fost în permanentă legătură cu nemţii.



Au ţinut nunta în România, în haine populare (foto jos)


Pe timpul şederii în Timişoara, Astrid s-a îndrăgostit de oraş şi de România. Împreună cu soţul ei au decis să se căsătorească la Timişoara în vara lui 2008, aducându-şi toţi invitaţii din Germania în România. „Aceşti oameni au iubit Timişoara. Au adus 76 de invitaţi germani la Timişoara pentru a-i convinge că România nu este aşa cum au auzit ei. Unora le era frică să vină cu maşina pentru că au auzit că şi-o rup”, a mai spus Junie. După nuntă Astrid şi Stefan au mers o săptămână cu toţi invitaţii în excursie prin România. „Toţi s-au mirat de discrepanţa dintre ce au auzit şi ce au văzut”, a mai spus directorul primăriei.



Naşterea fiicei, moartea mamei


În luna de miere, petrecută cu invitaţii prin România, Astrid a rămas însărcinată. Aerul românesc le-a priit de minune nemţilor, alte trei tinere din Germania rămânând însărcinate în acea săptămână. „Se distrau pe această temă şi spuneau că România a contribuit la creşterea natalităţii din Germania”, a mai spus Junie.

În luna a şaptea a sarcinii, contractul lui Stefan pentru România a expirat, iar acesta şi soţia lui au plecat în Germania pentru venirea pe lume a fetiţei lor. „I-a părut rău că pleacă. Trei zile la rând a plâns într-una”, a mărturisit Aura Junie. Când trebuia să nască, Astrid a suferit însă complicaţii majore. În câteva ore a intrat în moarte clinică, iar apoi a murit. Medicii au reuşit să o salveze pe fiica celor doi arhitecţi, Nene (foto jos), care acum are şapte luni. „Stefan şi-a întrerupt pentru doi ani serviciul ca să fie alături de fetiţă şi să o crească”, a spus Aura Junie.



Nemţii au contribuit decisiv la frumuseţea oraşului


Prin ajutorul lui Astrid şi a nemţilor de la GTZ s-au refăcut faţadele de la patru clădiri importante din oraş. Una dintre ele este clădirea de pe strada Timotei Cipariu, casa de unde a pornit Revoluţia din Decembrie ’89. „Ne-au ajutat foarte mult nemţii. La noi când s-a pus problema de percepere a unei taxe locale pentru renovarea clădirilor istorice a fost foarte mare scandal. Mulţi au spus că nu sunt de acord să plătească pentru clădirile altora. Nemţii ne-au refăcut însă clădirile”, a concluzionat Aura Junie. În perioada următoare urmează să vină cei cinci milioane de la Guvernul Germaniei, bani din care se vor reface 50 de clădiri istorice.



Cununie Astrid
Nuntă Astrid
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite