Dosarul „Electrica Banat”: daune de aproape jumătate de milion de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu condamnările din dosarul „Electrica”, judecătorul a decis și daunele pe care vinovații trebuie să le plătească. Pagubele aduse Electrica și statului se ridică la peste 400.000 de euro. 

Tribunalul Timiș s-a pronunțat la finalul săptămânii trecute în dosarul „Electrica”, aflat pe rol de aproape șase ani. Cel mai ieftin a scăpat Silviu Lucian Boghiu, fostul director general al Electrica. Acesta a fost achitat pentru toate infracțiunile de care era acuzat. Cea mai grea condamnare a primit-o Vasile Croitoru, afaceristul care a beneficiat de contractele păguboase cu Electrica. Acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare. În același timp directorii regionali ai Electrica, au primit condamnări grele. Odată cu condamnarea la închisoare, judecătorul a stabilit și daunele pe care vinovații trebuie să le plătească. Potrivit sentinței, 15 din cei 24 de inculpați trebuie să achite către Electrica Serv SA, un total de 861.000 de lei, cu titlul de daune materiale. Aceleași persoane au fost obligate și la plata unei sume de aproape 80.000 de lei, daune materiale către Electrica Banat. 

În același timp, s-au calculat și prejudiciile aduse bugetului de stat. Astfel, Stoica Costică Kaizer trebuie să plătească ANAF-ului daune de aproximativ 600.000 de lei. Ioan Spiridon, condamnat la șapte ani pentru abuz în serviciu, trebuie să achite daune către ANAF de 24.000 de lei, iar Vasile Călin, care a primit aceeași condamnare, trebuie să plătească 65.000 de lei tot către ANAF. Gigel Căpitanu, condamnat la patru ani pentru asocierea în vederea săvârșirii de infracțiuni, este obligat să plătească ANAF-ului daune de aproape 100.000 de lei, iar Dănuț Feraru trebuie să achite aceleiași instituții suma de 38.000 de lei. 

Un calcul simplu arată că daunele reținute de judecătoru se ridică la 1.755.000 de lei, echivalentul a aproximativ 420.000 de euro. La toate acestea se adaugă cheltuielile de judecată de 15.000 de lei, pe care trebuie să le plătească fiecare din inculpați. Sentința emisă însă de Tribunalul Timiș nu este definitivă, poate fi atacată cu apel. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite