Dorin Crişan, elevul sinucigaş, a vrut să îşi ucidă tatăl pentru că se simţea nefericit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frica de profesori şi neadaptarea l-au împins pe Dorin Crişan spre o moarte sigură. Elevul şi-a ameninţat părinţii, de mai multe ori, că vrea să moară pentru că e nefericit, dar gândurile lui nu au fost băgate în seamă. Băiatul a fost diagnosticat cu sindromul ADHD, ceea ce înseamnă că era foarte energic, dar nu se putea concentra.

Drama prin care a trecut copilul de 13 ani din Izvin, care s-a spânzurat din cauza problemelor şcolare nu este un caz izolat. Specialiştii spun că tot mai mulţi copii trec prin probleme delicate cauzate de şcoală, ba chiar ajung pe patul de spital, pentru că părinţii nu ştiu să citească „semnele".

image

Mătuşa dă vina pe şcoală pentru drama copilului de 13 ani

Minorul din Izvin le-a spus prietenilor şi rudelor, în repetate rânduri, că dacă tatăl său îl va mai pedepsi, lăsându-l fără telefon sau calculator, ar fi fost în stare să îl ucidă. „Nu prea avea prieteni. La un moment dat a început să deseneze monstruleţi. Se uita mult la desene violente şi stătea mult pe calculator. Părinţii i-au cerut să se concetreze pe şcoală şi să nu mai deseneze draci. Nu se simţea sigur pe el şi nu înţelegea cu ce a greşit. Chiar a încercat să facă faţă cerinţelor şcolii, dar profesorii l-au ucis", a spus Anca Perianu, mătuşa băiatului. Inspectoratul Şcolar Timiş a declanşat o anchetă pentru a afla cine este de vină pentru drama prin care a trecut copilul.

image

Foto:  Casa în care locuia băiatul

Foarte energic, cu un deficit de atenţie, copilul a fost diagnosticat cu sindromul ADHD. După ce mai toată viaţa a crescut în Timişoara, elevul nu a reuşit să se adapteze prea bine la mediul rural. În anul 2000, pe când avea doar câţiva ani, micuţul a fost dat afară din grădiniţă pe motivul „că nu avea stare". Părinţii au decis atunci să se mute la ţară, unde singurul lor copil ar fi avut parte de o viaţă mai bună. Dorin Crişan ar fi putut avea şi un frate geamăn, însă doar el a făcut faţă naşterii. Părinţii copilului de 13 ani au dat tot ce au putut mai bun pentru a-i oferi lui Dorin o viaţă fără probleme. În timp ce tatăl făcea naveta din Izvin la Timişoara, mama lucra în tura de noapte.

image

Foto: Nota 3 primită la teza de la limba română a fost picătura care a umplut paharul

Cine este de vină?

Având o deficienţă de atenţie, în ciuda inteligenţei, Dorin Crişan nu a fost niciodată cel mai bun elev, însă nici profesorii nu l-au înţeles sau ajutat. Doar în semestrul întâi al anului şcolar 2009-2010, copilul s-a ales cu o teză de nota trei la română şi cu nota patru la matematică. „Nu prea avea prieteni. Din cauza asta se refugia pe internet. Nu se simţea sigur pe el şi nu înţelegea dacă a greşit cu ceva", a spus Anca Perianu, mătuşa băiatului.

image

Foto: Atelierul în care s-a spânzurat băiatul de 13 ani

Şcoală promovată din bătaie

Rudele copilului spun că profesorii de la şcoala din Izvin sunt adevărate brute, în permanenţă Dorin Crişan fiind stigmatizat. Cel mai bun prieten al băiatului a fost verişorul său, ambii diagnosticaţi cu ADHD. „Dorinel vroia să ajungă poliţist, dar nu la noi în ţară. Se simţea arătat cu degetul", adaugă mătuşa. Atunci când venea acasă cu o notă proastă, băiatul se alegea cu pedepse din partea părinţilor. Acestea variau de la confiscarea telefonului mobil până la parolarea calculatorului, lucruri condamnate de psihologi.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite