Doi ani de când se vorbeşte deschis despre istoria şi aspiraţiile Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

"Sara Bănăţană" a împlinit doi ani. La evenimentele organizare la Timişoara au fost invitaţi de-a lungul timpului scriitori, arhitecţi, oameni de cultură, politicieni, junalişti, oameni de afaceri, muzicieni sau simpli iubitori de Banat

Liga Bănăţeană a sărbătorit 2 ani de la demararea evenimentelor „Sara Bănăţană”. Fiecare ediţie a adus în dezbatere teme legate de istoria, tradiţiile şi specificul Banatului.

Am observat că Banatul este ignorat şi există foarte multe lucruri necunoscute despre această zonă. Am zis că ar fi bine să organizăm noi un eveniment în care să invităm specialişti, care să ne povetească despre Banat, din diverse perspetive. Am vorbit cât mai mult despre Banat, iar după doi ani ne bucurăm să vedem că regiunea noastră este mai prezentă în mass-media, face parte din discursurile politicienilor. E important de spus că aici nu s-a vorbit niciodată despe ruperea de România, cum greşit cred unii”, a declarat Cristian Colojoară, unul din organizatorii Serii Bănăţene.

„Sara Bănăţană” a fost locul unde s-a discutat pentru prima dată deschis despre descentralizare, regionalizare şi autonomie locală. Au fost mai multe ediţii pe aceste teme, la care au participat Sorin Maxim, preşedintele ADR-Vest, politicienii Nicolae Robu şi Adrian Orza, scriitorul Daniel Vighi sau econimistul Nicolae Ţăran.

Istoria şi cultura bănăţeană

Printre temele dezbătute au mai fost cele legate de enciclopedia Banaterra, graiul bănăţean, descoperirea arheologică de la Iarcuri-Corneşti, arhitectura Timişoarei, ziua oraşului, rezistenţa anticomunistă din Banatul Montan, Sever Bocu, firme „made in Banat” etc. Au mai avut loc lansări de carte şi alte manifestări, toate având ca numitor comun legătura cu Banatul şi Timişoara.

Întâlnirea aniversară a însemnat şi ediţia a 25-a, la care au participat numeroase personalităţi locale prezente de-a lungul anilor la „Sara Bănăţană”. Nu au lipsit din Bierhaus profesorul Viorel Marineasa, econimistul Nicolae Ţăran, arheologul Leonard Dorogostaisky, Duşan Baiski, realizatorul enciclopediei Banaterra, dar şi mulţi alţii. Cu toţii au împărtăşit impresii despre proiect, ce a fost bine şi rău, cât şi despre viitor.

"Sara Bănăţană" ajunge la Bucureşti

Pentru că descentralizarea nu mai este un subiect tabu, cei prezenţi au ajuns să se întrebe nu când se va face, ci cum va fi gândită aceasta la nivel central.

„Dacă se va face aşa încât regiunile să intre în mâinile unor baroni locali, mersi, aşa ceva nu ne interesează. Menirea gupului nostru este să îi stopăm pe aceşti indivizi, să nu îi lăsăm să îşi facă meandrele, să ne facem public mesajul, să ne facem auziţi”,
a spus Viorel Marineasa.

După ce Liga Bănăţeană a ajuns să fie reprezentată în Consiliul Local Timişoara, dorinţa organizaţiei este să trimită pe cineva în Parlamentul de la Bruxelles.

Până atunci, la următoarea ediţie, „Sara Bănăţană” va ieşi din Timişoara. Acesta se va organiza, pe 14 noiembrie, la Bucureşti, la iniţiativa scriitorului bănăţean Marius Ghilezan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite