„Doctorul de familii“ face terapie după tragedii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul John DeFrain, profesor emerit de Studii Familiale la Universitatea din Lincoln - Nebraska (SUA), şi-a petrecut ultimii 37 de ani vorbind cu sute de familii din jurul lumii care au trecut printr-una dintre cele mai mari tragedii posibile pentru un cuplu: pierderea unuia sau a mai multor copii.John DeFrain a venit la Timişoara pentru a-i ajuta pe cei care au trecut printr-o dramă.

Doctorul John DeFrain se află în aceste zile la Timişoara, la invitaţia organizaţiei EMMA şi Şcoala mamei Junior, unde le-a explicat medicilor şi asistenţilor de la maternităţi, dar şi psihologilor şi asistenţilor sociali, cum să procedeze când se confruntă cu astfel de cazuri, pentru a-i ajuta pe membrii familiilor şi a nu cauza mai mult rău.

„Timp de 37 de ani m-am concentrat asupra punctelor forte ale familiilor din toată lumea. Cel mai mare coşmar pentru un cuplu este să le moară un copil. Ei trebuie ajutaţi să treacă peste asemenea tragedii şi să redevină familii sănătoase şi iubitoare. E o călătorie foarte lungă, dar realizabilă”, a spus dr. DeFrain.

Potrivit specialistului, durerea familiilor trece în timp, dar simpla curgere a anilor nu este suficientă. „Oamenii care suferă o asemenea tragedie rămân mereu cu un gol în inimă. Dacă mă întreabă când va trece durerea, le spun că nu astăzi şi nici mâine. Peste 10 sau 20 de ani, dacă vor vedea o fotografie sau orice altă amintire, durerea se declanşează din nou. Ei trebuie să aibă grijă unii de ceilalţi, să se iubească şi să ceară ajutor”, a mai precizat John DeFrain. Potrivit acestuia, grupurile unde se adună părinţii care au suferit asemenea pierderi sunt foarte folositoare, pentru că acolo durerea trece de limita individualizării.

Ajutaţi-i prin empatie, compasiune şi nu-i evitaţi!
Sfaturile, tipărite într-un ghid special, sunt aceleaşi pentru cadrele medicale, cât şi pentru oricare alte persoane care se întâlnesc cu părinţi îndoliaţi. Aceştia nu trebuie evitaţi, ci ascultaţi dacă vor să vorbească, iar empatia şi compasiunea, nu mila, sunt cele mai bune „medicamente”. Doctorul a încercat să transmită, mai ales personalului medical, faptul că indiferent de cât sunt de ocupaţi, câteva minute rupte din program pentru a asculta durerea părinţilor înseamnă enorm pentru aceştia.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite