Dezbatere scandaloasă pentru taxa de habitat. FALT cere mobilizare generală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clădire istorică, strada Mercy
Clădire istorică, strada Mercy

Timişorenii sunt invitaţi să spună dacă sunt de acord sau nu cu noile taxe şi impozite propuse pentru 2011. Dezbaterea are loc joi 13 mai, de la ora 16.00, în sala de şedinţe a Consiliului Local şi se aşteaptă a fi o întâlnire cu scandal din cauza taxei de habitat.

Primăria Timişoara insistă pe introducerea taxei de habitat prin care să se reabiliteze clădirile istorice din oraş. Proiectul a fost discutat şi anul trecut, dar a fost respins de Consiliul Local. Şeful Direcţiei Economice, Adrian Bodo, se bazează pe faptul că a trecut perioada electorală şi aleşii locali vor vota gandindu-se mai mult la clădirile istorice şi mai puţin la dorinţa de a atrage voturi. „Eu chiar şi atunci am discutat în particular cu consilieri care spuneau că e nevoie de o astfel de taxă”, a spus Bodo.

Acesta susţine că este rezolvată şi problema direcţionării banilor. „Este foarte bine stabilit cum se vor distribui aceşti bani. Ei vor ajunge la clădirile ai căror proprietari au venituri mici”, a mai spus Bodo. Potrivit acestuia, modificări faţă de primul proiect nu sunt, iar previziunea este că se va aduna aproximativ un milion de euro pe an.

Mobilizare generală


Proiectul propus de primărie prevede ca banii adunaţi din taxa de habitat, dacă aceasta va fi aprobată, vor merge în reabilitarea faţadelor şi nu în consolidarea fundaţiilor. Astfel se poate ajunge în situaţia ca o clădire cu faţada nouă să ascundă pericole reale în interior.

Scandalul de la dezbaterea publică de anul trecut a oprit introducerea taxei. Federaţia Asociaţiilor de Locatari din Timişoara (FALT) se opune vehement şi de această dată, introducerii taxei. „Nu suntem de acord. Facem apel la oameni să vină la dezbaterea publică”, a spus preşedintele FALT, Petru Olariu. Tot atunci se vor discuta şi alte impozite locale. Cele mai importante majorări sunt prevăzute pentru clădirile firmelor.

Proprietar de clădire istorică: „Reabilitarea trebuie făcută de sus în jos”

Reprezentanţii Primăriei Timişoara au vrut să introducă o taxă de habitat, pe care să o plătească tot oraşul pentru refacerea clădirilor istorice „Mica Vienă”, dar proiectul a fost respins de Consiliul Local. Daniel Dinu, proprietarul unui apartament dintr-o casă istorică spune că reabilitarea trebuie să înceapă  de jos în sus pentru că există riscul de a reface casa frumos la exterior, iar în câţiva ani să apară crăpturile din cauza structurii de rezistenţă.



Cu un venit peste medie, Daniel Dinu şi soţia sa au comandat studii pentru refacerea structurii de rezistenţă a clădirii. Cei doi spun că peste 80 % din colocatari nu îşi permit să investească în refacerea clădirii.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite