Deţinuţii care aduc lumina în Dubai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Din mâinile deţinuţilor ies contoare folosite de emiri şi şeici
Din mâinile deţinuţilor ies contoare folosite de emiri şi şeici

Contoarele de curent produse de 30 de puşcăriaşi timişoreni ajung în toată lumea, realizate într-o fabrică securizată la maximum. De aproape 40 de ani, munca deţinuţilor de la Timişoara este marfă de lux pentru o lume întreagă.

Din Elveţia până în Kuweit, lună de lună, mai bine de 1.000 de contoare de curent electric ajung în toată lumea. Acestea sunt produsul muncii a 30 de deţinuţi ai Penitenciarului „Popa Şapcă” din Timişoara. Muncitorii încarceraţi lucrează la contoarele produse în micuţa fabrică din interiorul puşcăriei care sunt vândute chiar şi în Dubai, însă cea mai mare cerere rămâne în Yemen. Dacă românii sunt fani ai contoarelor electrice, cei din Orientul Mijlociu sunt fani înrăiţi ai contoarelor trifazate, mai vechi ca şi mecanism, dar mai sigure.


De „vină” pentru peformanţa penitenciarului din Timişoara este AEM – una dintre cele mai mari companii româneşti ce activeaza încă din 1970 în domeniul proiectării şi producţiei de instrumente de măsurare pentru electricitate, gaz, apă şi căldură.
Întreaga muncă a deţinuţilor este supravegheată de Mişu Sandu, de 55 de ani, angajat al companiei producătoare. „Nu e o muncă tocmai uşoară, mai ales că se lucrează mult manual. Există şi o competiţie pentru posturile care se eliberează sau cele noi create, astfel că unii candidaţi chiar au venit cu CV-uri la mine. Nu e o muncă uşoară, dar ai o mare satisfacţie când vezi produsul finit în toată lumea”, a spus Mişu Sandu.


„Pensie” de la contoare


Pentru că se lucrează la foc continuu, fiecare contor este verificat în parte. În plus, cum uneori graba strică treaba, puşcăriaşii se mai lovesc, însă până acum nu a avut loc niciun accident de muncă grav.
„Cea mai mare dorinţă a unui deţinut angajat cu carte de muncă este să reuşească să iasă la pensie de la făbricuţa noastră. Adică să îşi ispăşească pedeapsa muncind aici. Am avut chiar foşti deţinuţi cu care m-am întâlnit pe stradă şi mi-au spus că le e dor de fabricat contoare”, a mai spus Mişu Sandu. Regula nescrisă a meseriei este ca cei 40 de angajaţi să-şi convingă familiile să îşi schimbe contoarele de curent de acasă cu cele produse chiar de ei.

Salariu împărţit în trei

Cei 40 de angajaţi cu carte de muncă se trezesc de luni până vineri şi timp de opt ore muncesc pentru a-şi îndeplini norma. Au şi de ce, compania angajatoare oferind prime, ba chiar, în plină criză economică, şi măriri de salariu. Pe de altă parte, cine nu se descurcă cu meseria e înlocuit, doritori de muncă fiind mulţi. Când e vorba de bani, doar 30 la sută din salariu este depus în contul angajaţilor, iar restul ajunge în conturile puşcăriei, care îi foloseşte la îmbunătăţirea condiţiilor din celule.

Cea mai mare cerere pentru contoare din România vine din Yemen

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite