Departamentul de Stat al SUA: „România, depozitul de heroină şi Ecstasy al Europei"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Constanţa: Traficanţii de droguri din port, trimişi în judecată
Constanţa: Traficanţii de droguri din port, trimişi în judecată

Drogurile depozitate în cantităţi mari în România iau calea Occidentului, precizează cel mai recent raport despre traficul internaţional de droguri publicat zilele trecute pe pagina de internet a Departamentului de Stat al Statelor Unite ale Americii. Stupefiantele depozitate în România părăsesc ţara pe la vămile din vest, de unde iau drumul statelor din vestul Europei.

În doar trei pagini raportul face o analiză la sânge a traficului de droguri, politicii de stat asupra narcoticelor şi a sistemului judiciar care judecă traficanţii de stupefiante din România. „Autorităţile române estimează că 80% dintre drogurile care intră în România iau drumul Occidentului. Se crede că heroina, Ecstasy şi alte droguri sunt stocate în cantităţi mari în România, aşteptând să fie transportate mai departe. România devine pe zi ce trece un depozit pentru mari cantităţi de heroină, care provine din Afganistan, trece prin Iran, Turcia, Bulgaria, ajunge în România şi de aici, pe ruta sud-balcanică, ajunge în Europa", se arată în paginile 522-524 ale Raportului anual despre Strategia Internaţională împotriva Narcoticelor, întocmit de Departamentul de Stat al SUA, publicat în 3 martie.

Cocaina din România a condus la un depozit din Brazilia
România este lăudată în raport pentru o captură record de cocaină, în urma căreia ofiţerii americani au fost ajutaţi să realizeze o altă captură impresionantă. „România este folosită şi ca ţară de tranzit pentru cocaina din America de Sud care trebuie să ajungă în Europa. Drept dovadă este captura de 1,2 tone de cocaină realizată în în ianuarie 2009 în portul Constanţa, cea mai mare din istoria României. Informaţiile obţinute în urma acestei capturi despre reţeaua de traficanţi au dus la confiscarea a 3,7 tone de cocaină în Brazilia, aceasta fiind considerată cea de-a doua captură ca importanţă din istoria acestei ţări. Cele 3,7 tone de cocaină descoperită în container din portul brazilian urmau să ajungă tot în România, la Constanţa", se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA.

Ingredientele pentru droguri sunt plimbate tot prin România
Drogurile trec graniţa de vest a României, tranzitează Ungaria şi Serbia, destinaţia lor finală fiind Germania, Austria, Olanda şi Elveţia, mai precizează raportul. O cantitate mare de precursori pentru droguri fac cale întoarsă de aceeaşi rută. Substanţele necesare producerii şi diluării drogurilor pleacă din Europa de Vest, trec prin România, apoi sunt transportate pe Marea Neagră până în Turcia, de unde iau drumul fabricilor din Afganistan.

Românii între 14 şi 25 de ani îşi injectează heroină
Potrivit aceluiaşi raport, românii produc amfetamine şi canabis, în cantităţi mici. În ciuda crizei însă, numărul românilor care consumă droguri a rămas constant. Tinerii cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani consumă canabis şi îşi injectează heroină. Departamentul de Stat al SUA reproşează României că a subfinanţat Agenţia Naţională Antidrog şi că a redus la minimum atribuţiile unei structuri antidrog a Poliţia de Frontieră Române.

Corupţia din justiţia românească, remarcată de americani
„Corupţia rămâne o problemă serioasă în guvernul României, inclusiv în sistemul judiciar şi al forţelor de ordine. Condamnările pentru multe infracţiuni, inclusiv cele care vizează traficul de droguri, se obţin cu dificultate, iar jumătate dintre cei condamnaţi nu îşi ispăşesc pedeapsa în întregime", se mai arată în raportul Departamentului de Stat al SUA. Americanii analizează la sânge numărul proceselor în care au fost implicaţi traficanţii şi consumatorii de droguri în perioada septembrie 2008-septembrie 2009.  În această perioada au fost făcute peste 5.500 de dosare penale pentru trafic, posesie sau consum de droguri sau precursori, însă până la urmă peste 4.000 dintre dosare au fost închise, iar doar 1.600 de români au fost trimişi în judecată, dintre care 38 erau minori.

Românii s-au ocupat cu trafic de droguri prin toată lumea
România apare menţionată de 74 de ori în raportul despre narcotice realizat de Departamentului de Stat al SUA.

În mai 2009, pe Aeroportul Natal, din Brazilia, un român a fost prins cu 21.000 de pastile de Ecstasy. Transportul a fost pus la punct de un cetăţean german, iar drogurile au venit din Amsterdam, via Lisabona. După prinderea romînului, alţi trei români din aceeaşi reţea au fost prinşi în timp ce încercau să introducă pastile Ecstasy în Brazilia în mod similar.

În iunie 2009, poliţiştii italieni au destructurat formată din 35 de reţea de traficanţi de cocaină, majoritatea români, care aduceau drogurile din Spania. În urma unei investigaţii de doi ani, poliţiştii italieni au confiscat de la reţea 35 de kilograme de cocaină şi 60 de kilogram de marijuana.

În septembrie 2009, un tribunal din Rotterdam (Olanda) a condamnat un român la nouă ani de închisoare, după ce a fost acuzat că alături de alte două persoane a adus din Turcia în Olanda peste o tonă de heroină.

Droguri prinse la vămile din vestul României

În noiembrie 2009, procurorii timişoreni au prins un bulgar cu maşina plină cu opt kilogram de heroină, care se îndrepta spre Arad, intenţionând să plece din ţară prin Ungaria.

Aproximativ 100 de kilograme de heroină au fost descoperite într-un tir la începutul lunii februarie, automobilul încercând să iasă din ţară pe la Vama Nădlac, cu Ungaria.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite