Deliu Petroiu, unul din marile spirite ale Timişoarei, şi-a găsit loc pe Aleea Personalităţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptura lui Deliu Petroiu a fost realizată de Aurel Gheorghe Ardeleanu
Sculptura lui Deliu Petroiu a fost realizată de Aurel Gheorghe Ardeleanu

În anul 2009, Primăria Timişoara a demarat proiectul Aleea Personalităţilor. De Ziua Timişoarei va fi dezvelit bustul criticului de artă Deliu Petroiu, al şaisprezecelea bust executat din acest proiect

De Ziua Timişoarei va fi dezvelit bustul criticului de artă Deliu Petroiu, al şaisprezecelea bust executat din acest proiect, o lucrare a sculptorului timişorean Aurel Gheorghe Ardeleanu.

Una dintre marile personalităţi ale oraşului nostru, Deliu Petroiu a fost profesor universitar, critic de artă, membru de onoare al Uniunii Scriitorilor din România,  personalitate definitorie a vieţii spirituale şi cultural-artistice din capitala Banatului.

Deliu Petroiu s-a născut la 24 august 1922, în localitatea Nădlac, judeţul Arad. Este absolvent al Facultăţii de Litere şi Filosofie a Universităţii din Cluj-Napoca, unde a fost studentul lui Lucian Blaga. Refugiat la Sibiu, a participat la înfiinţarea celebrului "Cerc  Literar de la Sibiu".

Mai mult de patru decenii a trăit şi activat în Timişoara, dăruindu-se cu pasiune studiului şi sintezei academice, propăşirii învăţământului universitar şi liceal, promovării şi popularizării artelor frumoase.

Acesta este al doilea bust dezvelit anul acesta, după cel al academicianului Corneliu Mikloşi, în primăvara acestui an cu prilejul împlinirii a 125 de ani de la naşterea academicianului.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite