Degustarea cârnaţilor bănăţeni se mută la castelul Nako din Sânnicolaul Mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Juriul are o misiune dificilă în alegerea câştigătorilor
Juriul are o misiune dificilă în alegerea câştigătorilor

Redactorii săptămânalului de limbă germană „Banater Zeitung” organizează şi în acest an „Degustarea cârnaţilor bănăţeni”- „Worschkoschtprob”, sărbătoare cu o tradiţie pentru minoritatea germană din Banat.

Suplimentul Banater Zeitung şi ziarul-gazdă Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien” continuă o tradiţie veche de mai multe decenii: „Worschtkoschtprob´ ”/„Degustarea cârnaţilor”.

Pentru prima dată, degustarea va avea loc în afara Timişoarei. Sărbătoarea va fi organizată marţi, 21 februarie, la castelul Nako din localitatea Sânnicolau Mare, la aproximativ 60 de kilometri distanţă de Timişoara.

Şi în acest an vor avea două secţiuni de concurs: producătorii privaţi (cârnaţi făcuţi în propria gospodărie pentru consum propriu) şi firmele (cârnaţi produşi pentru comerţ).

A început în redacţia ziarului german

Worschtkoschtprob era până în 1989 o manifestare privată şi uşor subversivă desfăşurată în interiorul redacţiei, unde cititorii din spaţiul rural bănăţean – dar nu numai - aduceau la redacţie, pentru degustare („juriul degustător” fiind redactorii) şi pentru „concurs” mostre ale cârnaţilor făcuţi în casă.

Ziua desfăşurării evenimentului era publicată în ziar, fapt pentru care participau doar cititori ai ziarului. Pentru ziar era un bun prilej de strângere a relaţiilor dintre redactori şi cititori.

Cu 18 ani în urmă publicaţia Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare publică, mizând în continuare pe pasiunea bănăţenilor pentru cârnaţi. La ediţia a 32-a a Degustării cârnaţilor, cu 13 ani în urmă, s-a permis pentru prima dată accesul unor firme producătoare de mezeluri.

Tradiţia merge mai departe şi astăzi

Accesul la manifestare se permite doar cititorilor ziarului si invitaţilor speciali. Cititorii îşi dovedesc statutul prin chitanţa de abonament. De faţă vor fi şi invitaţi din mediul economic, politic şi din administraţie.

Banater Zeitung apare de la începutul anilor 90 ca supliment săptămânal al singurului cotidian de limbă germană care apare la Est de Viena, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite