Miros de cârnați afumați în castelul Nako din Sânnicolau Mare GALERIE FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unii dintre producătorii de cârnați au făcut demonstrații la fața locului
Unii dintre producătorii de cârnați au făcut demonstrații la fața locului

Tradiționala manifestare organizată de ziarul german Banater Zeitung s-a mutat în acest an din Timișoara la Sânnicolaul Mare. Cel mai bun cârnățar din Vest este localnicul Hans Becker.

Pentru prima dată, “Degustarea cârnaților” sau “Worschtkoschtprob”- în limba germană, s-a organizat în afara Timișoarei. Garda veche a ziarului comunității germanilor din Banat, care a pornit această tradiție, a predat ștafeta tinerei generații de redactori, care a decis că e momentul pentru o schimbare. Astfel, începând din acest an, degustarea cârnaților va fi o manifestare itinerantă, în căutarea puținilor nemți care au mai rămas în Banat.

Anul acesta am decis să organizăm manifestarea la Sânnicolaul Mare, în castelul Nako. La Timișoara a început să se piardă din valoare, a devenit ceva prea comercial, unde lumea se înghesuia doar să mănânce. Pe de altă parte, foarte puțini nemți veneau în oraș, așa că am decis să mergem noi mai aproape de ei. În 2013 alegem un alt oraș”, a declarat Andreea Oance, una din organizatoarele evenimentului.



GALERIE FOTO


În superbul castel Nako, din centrul orașului Sânnicolaul Mare - unde în trecut a existat o important comunitate de etncii germani, s-au întrecut producători privați de cârnați din Cenad, Lipova, Bocșa, Timișoara și din localitatea de pe râul Aranca. În concurs au intrat 16 sortimente de cârnați, iar în final, cei mai delicioși s-au dovedit cele făcute de Hans Becker, din Sânnicolaul Mare. Pe locul doi s-a clasat Pavel Bornea, din Cenad – care a pus pe masă cârnați din carne de porc și cal, iar locul trei a fost împărțit de Edwin Zaban (Sânnicolaul Mare), Teodor Gligor (Lipova) și Jozsef Ros-Șuba (Cenad).

A început în redacția ziarului german

“Worschtkoschtprob” era pe vremea comunismului o manifestare privată și ușor subversivă care s-a desfășurat în interiorul redacției ziarului german, unde cititorii din spațiul rural bănățean aduceau cârnați pentru degustare. Cu 18 ani în urmă, Banater Zeitung a decis să organizeze o manifestare public.

Ideea de a ieși din redacție a fost a mea. A fost un mod mult mai bun de a intra în contact cu cititorii. Această manifestare a fost deschisă tuturor, nu doar germanilor, nu doream să facem segregaționism. Acum, am decis să îi las pe tineri să organizeze singuri, iar ei au decis că e cazul să îl ducă și în alte localități. Și se pare că este o reușită”, a spus Werner Kremm, redactor șef la Banatter Zeitung.

La anul, “degustarea” va avea loc într-un alt oraș din Banat. Cel mai probabil va fi Jimbolia, iar pentru prima dată ar putea căpăta și caracter internațional, prin invitarea vecinilor din Serbia și Ungaria.



Degustare de cârnați la Sânnicolaul Mare
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite