Declaraţia-manifest a bărbaţilor creştini: "Bărbatul nu mai este bărbat, nu are identitate, iar femeia se masculinizează"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbaţii de la Biserica Metanoia din Timişoara au redactat un manifest  împotriva noilor tendinţe, a omului modern. Semnatarii declaraţiei militează pentru respectarea principiilor biblice în relaţiile bărbat-Dumnezeu, bărbat-femeie şi bărbat-societate.

„Noi suntem creştini evanghelici, care prin tradiţie sunt militanţi sociali. Evanghelicii români sunt destul de reţinuţi, dar cred că se ridică o generaţie tânără care ia atitudine. În acest sens vrem să luăm atitudine, să atragem atenţia asupra a ce spune Biblia despre eutanasie, avort, homosexualitate sau disocierea dintre sexe”, a explicat editorul Valentin Dedu, modul în care a apărut „Declaraţia bărbaţilor creştini”.

Dedu consideră că omul modern, implicit familia modernă, nu are niciun fel de repere care să-i confere siguranţă, iar singurul sistem de crezuri care oferă răspunsurile corecte este creştinismul. „Am considerat mai mult decât oportun să ne comunicăm convingerile cu privire la acest subiect specific de o manieră clară, concisă, care să comunice, prin forţa argumentelor şi tonalitatea abordată, că suntem deschişi la schimbare, dar nu la a face vreun compromis cu valorile pe care le promovăm”, a mai spus Valentin Dedu.

Efectele feminismului

Acesta consideră că una dintre „bubele” societăţii moderne este feminismul, care în România nu există, dar efectele curentului din America se resimt. „Bărbatul nu mai este bărbat şi s-a ajuns la masculinizarea femeii. Au fost şi efecte pozitive, ca accesul femeilor în funcţii publice, dar efectul advers a fost bărbatul inert. Vrem să luăm atitudine în acest context de confuzie teologică şi socială”, a mai spus editorul declaraţiei.

Bărbatul, creat să fie lider

Bazat pe principiile biblice, Dedu susţine că Dumnezeu i-a creat pe bărbat şi femeie egali, dar cu roluri diferite. „Bărbatul şi femeia sunt egali ca valoare, ca demnitate umană, dar diferiţi ca şi roluri, iar asta nu are de-a face cu şovinismul sau cu misoginismul”, a mai spus Dedu. Acesta suţine că, potrivit Bibliei, în cadrul familiei bărbatul are rolul de lider. „Bărbatul nu trebuie să abuzeze, dar trebuie să-şi asume rolul de lider, în sensul că trebuie să răspundă de modul sănătos de funcţionare a familiei, veghează asupra moralităţii familiei. Aşa l-a lăsat Dumnezeu”, a mai spus Dedu.

Identitatea bărbatului, sub semnul întrebării

Declaraţia bărbaţilor creştini subliniază că dacă aceste roluri nu se înţeleg şi nu se respectă se ajunge la abuzuri, bărbatul tiran, tatăl absent, soţia infidelă sau copiii rebeli. „Identitatea bărbatului din ziua de astăzi este pusă sub semnul întrebării. Reacţionăm inclusiv la ideea de concubinaj, care are o rată foarte mare în România, ceea ce arată că bărbaţii nu îşi asumă rolurile”, a mai spus editorul. „Declaraţia bărbatului creştin” a fost publicată în 2000 de exemplare şi a fost asumată de 60 de bărbaţi.

Declaraţie împotriva avortului

Bărbaţii de la Biserica Metanoia, care nu se identifică cu niciun cult sau confesiune, susţin că este mare nevoie de principii creştine ferme şi bine argumentate. În acest sens intenţionează să iniţieze un manifest împotriva avortului, dar numai după o documentare temeinică din punct de vedere ştiinţific, medical şi teologic.

„Bărbatul şi femeia sunt egali ca valoare, ca demnitate umană, dar diferiţi ca şi roluri”,  Valentin Dedu, editor

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite