PORTRET: David Roddy americanul care s-a mutat în satul românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
David Roddy
David Roddy

Tânărul a renunţat la ideea de a avea o carieră de succes în State pentru a se muta în România, unde consiliază tinerii cu părinţi plecaţi în străinătate.

David s-a născut în  Tacoma, Washington, şi este al doilea fiu al unei familii cu patru băieţi. Spiritul creştin a fost prezent permanent în familia lui. „Mama avea o vorbă. Îmi spunea că Dumnezeu nu are nepoţi, numai copii, şi asta m-a pus pe gânduri încă de mic şi eu am spus că vreau să fiu un copil al Lui”, îşi aminteşte tânărul.



La 11 ani a început însă drama lui David. Tatăl său s-a îmbolnăvit de cancer, iar într-o lună a murit. „A făcut un tratament pentru o lună, dar nu l-a ajutat. A murit în 1990, când eu aveam 11 ani”, şi-a mai amintit David. Cei cinci membri ai familiei trăiau doar din pensia de urmaş. „În America, pentru un trai decent ai nevoie de 2.500-3.500 de dolari pe lună. Noi, cinci persoane, trăiam cu 1.200 de dolari pe lună”, povesteşte tânărul. Acesta mai spune că, în perioada respectivă, sfârşitul lunii îi găsea doar cu fasole şi cu făină pentru mămăligă. „Veneau prieteni sau musafiri şi le explicam că avem doar fasole cu mămăligă, dacă vor să mănânce asta, e bine”, a mai spus David.


image
image

Pentru a avea bani de haine, tânărul a început să lucreze de la 13 ani. Tundea iarba vecinilor sau îi ajuta la treburile casei. Programul şi educaţia dată de mama lui erau literă de lege. „În fiecare dimineaţă trebuia să fim la masă la 06.30. Înainte de a mânca, mama ne citea din Biblie şi din cărţi despre oameni de succes, care au avut un scop în viaţă. Cu aceste baze, în clasa a şasea mi-am pus în gând că trebuie să am un scop în viaţă, în ţara mea sau altundeva”, spune tânărul.

A doua dramă, la 16 ani: moartea mamei

La 16 ani, băiatul şi fraţii lui aveau să primească o a doua lovitură grea: mama lor s-a îmbolnăvit de cancer limfatic şi a murit. „A făcut trei tratamente de chimioterapie timp de un an şi trei luni. În tot acest timp, a stat foarte mult la spital, iar o mătuşă a noastră avea grijă de noi”, îşi aminteşte tânărul. David a avut primul contact cu România în 2000, pe timpul studenţiei, când a venit două săptămâni, cu o misiune umanitară într-o tabără pentru copiii săraci, în localitatea Marga din Caraş-Severin. De atunci a început să vină periodic în România, unde îi consilia pe tinerii de la sat.

A învăţat româneşte în Timişoara

„Am început să lucrez cu copiii ai căror părinţi erau plecaţi în străinătate. Am văzut că este nevoie de aşa ceva pentru că, după vârsta de 12-13 ani, sunt singuri şi fac ce vor”, a explicat David. În 2002 a luat decizia să se mute definitiv în România şi a făcut chiar un master în SUA pe problemele cu care se confruntă aici. În 2006 s-a stabilit în România. „La început mi-a fost foarte greu pentru că nu cunoşteam limba deloc, dar am  urmat un curs de trei luni în Timişoara care m-a ajutat mult”, a spus David.


David Roddy

Întrebări şi răspunsuri

Cum te-ai obişnuit cu condiţiile din România?

Prima dată când am venit aici, erau condiţii grele, nu era apă la robinet, săpunul era un lux. Am încercat să mă obişnuiesc încă de când eram în America. Mâncam lapte acru, făceam duş odată la două zile şi nu foloseam deodorant. Când am venit aici am văzut că trebuia să mă spăl la râu, iar iarna, în lighean. Mi-a fost foarte greu şi până când m-am obişnuit cu mâncarea pentru că este diferită, iar organismul nu era obişnuit. Acum este mult mai bine şi aici mă simt mai acasă decât oriunde.



Cum îi ajuţi pe copiii de la sat?
Învăţ copiii să cânte la chitară, îi învăţ engleză şi-i ajut la lecţiile de la şcoală, dar stau şi de vorbă cu ei despre problemele pe care le au, de viaţă sau de personalitate. Sunt şi copii care se plâng de viaţa lor, dar nu fac nimic să se schimbe.


image
image

Ce-i place
„Îmi place să-i ajut pe tineri să aibă un scop în viaţă, să facă ceva cu viaţa lor. Îmi plac şi activităţile pe care le facem împreună, mai ales când mergem la munte, la zăpadă. De asemenea, îmi iubesc soţia, care este minunată”, a spus David Roddy.

Ce nu-i place
„Poate că este necesar să plece părinţii la lucru afară, dar nu îmi place. E greu să laşi un copil singur pentru că are nevoie de cineva lângă el pentru a se dezvolta în societate”, a mai spus David.

Profil
Născut. 13.06.1979
Educaţie. Facultatea de Bussines Management, SUA
Ocupaţie. Ajută tinerii singuri
Familie. Căsătorit

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite