Timişoara: Iaşa Datcu face carting de 40 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişoreanul a încercat toate sporturile, de la fotbal la cursele de camioane, dar s-a oprit la carting, marea pasiune a vieţii sale, care i-a adus şi cele mai multe premii.

Profil
Născut - 16 iulie 1960, Timişoara
Educaţie - Facultatea de Turism
Job - Instructor auto
Familie - Căsătorit, are un băiat, pe Alexandru

Viteză, curbe periculoase şi multă precizie, acestea sunt cuvintele de ordine când vine vorba de timişoreanul Iaşa Datcu. Bărbatul a pus prima dată piciorul pe acceleraţia unui cart în anul 1969. Anii de pionierat au continuat până în anul 1984, când Iaşa a devenit şi instructor auto.

Concursurile şi viteza nemiloasă şi-au lăsat urmele în carnea şi oasele sportivului, dar timişoreanul nu s-a oprit din drum. Tot din 1984, Datcu a intrat şi în clubul de carting de la Liceul Auto.

Sport periculos

Din 1985, Datcu a participat la concursuri cu echipa Liceului Auto. În 1986, sportivii au ajuns campioni naţionali, iar timişoreanul a devenit nu doar pilot ci şi mecanic sau chiar şofer al clubului.După Revoluţie, Doru Ţăranu, conducătorul de atunci al clubului, a decis să meargă în Germania, aşa ca Datcu a luat în primire clubul. Au venit alţi sportivi, dar şi alte premii. Tinerii de la Liceul Auto au fost vicecampioni în 1992 şi au obţinut locul trei cu echipa în 1993.

Pe Iaşa Datcu nu l-au ocolit accidentele, iar în 1995, chiar pe 12 iunie, s-a întors de la un concurs şi a făcut o probă unui cart în poligonul şcolii. Pilotul a rămas fără frâne, nu a avut echipament corespunzător şi a fost aruncat din cart. Sportivul timişorean s-a trezit cu mai multe oase rupte şi probleme extrem de grave la coloana vertebrală. Din acest motiv a fost obligat să poarte un corset special, dar cu toate acestea, peste şapte zile a participat la un concurs care avea loc la Târgu Secuiesc. În prima manşă a fost pe primul loc, iar în a doua şi a treia manşă a ocupat locurile patru şi trei. În total, rezultatul a fost un loc doi şi picioarele puse pe podium, deşi ar fi putut paraliza oricând din cauza urmărilor accidentului.

Pasiune costisitoare

Iaşa are un băiat, pe Alexandru, care concurează din 1998. Printre premiile tânărului se numără locul şase într-o cupă a Clujului în anul 2000, un loc patru naţional în 2001 şi un loc şapte în anul 2003.

Alexandru este acum în clasa a doisprezecea la Liceul Auto şi a făcut o pauză de la carting. Sportul care îi ocupă timpul lui Iaşa Datcu este unul costisitor. Un cart nou, performant, poate ajunge şi la 6.000 de euro. Cu toate că l-a costat bani şi oase rupte, Iaşa nu a renunţat la pasiunea lui.

Întrebări şi răspunsuri
Cum a fost să-l iniţiaţi pe fiul dumneavoastră în carting?
Mergeam cu el la toate competiţiile, avea şedinţe tehnice pe computer. Trebuie să ai răbdare cu toţi începătorii. Mai apoi, a venit şi ziua când n-am mai putut să-l întrec eu pe el!

Ce ar trebui să ştie un tânăr care vrea să se apuce de carting?
Că totul pleacă de la bani, că există riscuri care pot fi foarte mari şi că părinţii trebuie să fie de acord.

Câţi oameni sunt în spatele unui pilot?
La carting nu este o singură persoană, pilotul. Mai sunt şi concurenţii din umbră: mecanicii. Eu am avut noroc de oameni ca Gheorghe Cârjan sau Simon Marton.


ce-i place
„Am jucat fotbal pentru că îmi place mult. Merg la meciuri şi mă uit, dar nu înjur, chiar dacă nu-mi convine că nu a dat nu ştiu cine pasă. Îmi place să merg la pescuit, mă duc la Moldova Nouă sau la Orşova”, a mărturisit Iaşa Datcu.
ce nu-i place
„Mă enervează claxonatul la semafoare, când stau cu viitorii şoferi, iar cei din spatele maşinii noastre se enervează. Apoi, mă mai deranjează că Primăria nu ajută sportivii, trebuie să baţi la uşă ca să obţii ceva, şi de multe ori rămâi cu un gust amar”, a explicat timişoreanul.

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite