PORTRET: Dan Ştefancu cel mai citit blogger timişorean

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Ştefancu
Dan Ştefancu

În copilărie a vrut să devină povestitor, iar la 25 de ani a ajuns să îşi prezinte trăirile de zi cu zi online pe cel mai important blog din Banat.

Facebook, Twitter, HTML, Java şi Adminul sunt doar câteva dintre elementele care descriu viaţa lui Dan Ştefancu, deţinătorul „De ce? blog”. Jurnalul personal devenit public pe Internet a pornit ca un hobby al tânărului timişorean. Sună generalist, dar în trei ani, Dan a reuşit să îşi câştige, în mare parte, banii de zi cu zi, din scris în jurnalul digital. În 2008, timişoreanul câştiga, în medie, 1.000 de euro pe lună, dar 2009 i-a adus bloggerului o scădere a încasărilor de 30 la sută.

„Bloggingul nu este ştiinţă. Există câteva reguli de urmat, dar acestea sunt făcute, cumva, ca să pună creativitatea în valoare, să-i dea o dimensiune, o formă. Fără exerciţiul personal, fără spiritul creator, regulile nu sunt nimic. Sunt ca reţeta americană de viaţă: corporaţie, nouă ore de muncă cu o pauză de masă, o maşină de teren puternică pentru familie, casă cu şase camere în suburbie, o plasmă de 120 de centimetri şi o pensie cu asigurare medicală”, scrie Dan Ştefancu pe blogul personal, răspunzându-le din start celor care l-ar putea întreba cum este să deţină titulatura neoficială de cel mai citit blogger din Banat. Tânărul este conştient de succesul lui, dar recunoaşte că nu ar putea trăi doar din banii câştigaţi de pe blog, pentru că este un mare cheltuitor, care iubeşte să iasă în oraş. Când îşi petrece timpul liber în localurile timişorene, îi vin idei, surprinde fapte, deci îşi creşte traficul pe pagina personală.

În patru ani de zile, Dan Ştefancu a reuşit, împreună cu un prieten, să aducă bloggeri din Timişoara, indiferent de importanţa lor, la o singură masă, sub un singur acoperiş, astfel încât vocea lor să se facă auzită şi în afara capitalei Banatului. Astfel, cei cu un jurnal digital sunt de găsit sub denumirea de TM 99 BLOG. Anul trecut, Dan a organizat şi o şcoală de blog.

Lecţii pentru bloggeri profesionişti

„Am vrut să pregătim tinerii de viitor. Am strâns 30 de talente pe care am încercat să le transformăm în bloggeri profesionişti. E şi asta o profesie, să ajungi angajat al unei companii multinaţionale. Fişa postului ar prevedea povestirea pe blogul oficial al firmei despre valorile companiei, evenimente la care participă angajatorul, totul într-o manieră uşor de înţeles, nescorţoasă”, adaugă Dan Ştefancu.

Cum a ajuns timişoreanul să fie considerat cel mai important blogger din Banat, un fel de Zoso al Vestului? Anumite statistici arată că toate blogurile din Timişoara, laolaltă, adună 200.000 de vizitatori unici. De unul singur, Dan Ştefancu atrage 50.000 de vizitatori unici. „Cel mai mare câştig al meu, de pe urma blogului, exceptând banii, sunt femeile. Am ajuns să mă împrietenesc cu cititorii, dar şi cu domnişoarele. Ba chiar, uneori, relaţia a mers mai departe”, mărturiseşte, sincer, proprietarul „De ce? blog”.

Întrebări şi răspunsuri

Cum arată piaţa publicitară din Timişoara care este destinată bloggerilor?
Nu prea avem o asemenea piaţă. Există câteva bloguri cu un trafic mai ridicat, care se descurcă pe cont propriu. Pe de altă parte, cei care nu ştiu să îşi vândă marfa sau nu se fac vizibili în piaţa asta a Internetului nu prea au şanse să obţină reclame.

Ce ţi-ai propus, ca blogger, pentru anul 2010?
Anul trecut mi-am propus să particip la un eveniment în calitate de blogger. Adică să fiu acreditat. Din păcate, la ora actuală, în România, bloggerii nu sunt văzuţi ca o sursă de comunicare în masă. În schimb, în Europa occidentală lucrurile stau cu totul diferit.

Ce-i place
„Îmi place să privesc oamenii pe stradă. Să îi văd pe trecători că zâmbesc, că sunt veseli. Iar Timişoara este caracterizată de oameni simpli, care nu sunt grăbiţi pe stradă, care îţi zâmbesc, sunt calzi, chiar dacă nu te cunosc“, a spus Dan Ştefancu.

Ce nu-i place
„Evident, nu îmi plac oamenii răi, grăbiţi, care uită valorile umane. Mă enervează la culme nesimţirea în atitudine. Ştiu că sună vag, dar gesturile necalculate pot fi iritante“, a mărturisit bloggerul timişorean.

Profil
Născut. 01.01.1985, Timişoara
Educaţie. Universitatea Tibiscus, Facultatea de Jurnalistică (2007)
Ocupaţie. De patru ani blogger
Familie. Necăsătorit

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite