Dan Leş este olarul care arată cum a fost răstignit Isus

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Leş
Dan Leş

Artistul ceramist îndură bătăi reale pentru a le arăta oamenilor cum a fost răstignit Mântuitorul. Prin procesiunea "Drumul Crucii" Dan Leş şi echipa sa vor să arate că Paştele este mai mult decât cumpărături, mâncare şi băutură.

Dan Leş este de profesie artist ceramist, având mai multe distincţii naţionale şi internaţionale în acest domeniu. În tinereţe a fost activ în lumea interlopă, furându-şi soţia de acasă şi ajungând într-o situaţie josnică. „Nu sunt mândru de trecutul meu, dar mi-am dat seama că Dumnezeu a avut un plan. Eu lucrez cu lut şi mă aseamăn cu un lut pe care Dumnezeu îl modelează”, spune Dan Leş. Ateu convins, Dan Leş s-a creştinat la 24 de ani după multe rugăciuni ale mamei sale. Creştinarea nu a însemnat apartenenţa la o religie.

Vrea să arate ce este Paştele

„Eu sunt o persoană nonconformistă, iar Dumnezeu mi-a răspuns în felul meu. Mi-e greu să mă identific cu o religie sau cu o grupare religioasă. Sunt creştin ortodox, dar îi stimez şi îi iubesc pe toţi ceilalţi. Pentru a nu fi discuţii am ales să nu mă identific cu nicio religie. Nu ştiu dacă acesta e drumul cel mai bun, dar mă simt bine aşa”, a spus Dan Leş. Prezent la o expoziţie în Bucureşti, Dan Leş a văzut cum oamenii aleargă după cumpărături lăsând la o parte adevărata semnificaţie a Paştelui, Învierea Domnului.

„Cu un nod de plâns în gât mă uitam cum aleargă oamenii în stânga şi în dreapta cu plasele pline, cu jeep-urile luxoase şi cu coturile scoase pe geam. Atunci m-a durut să văd ce fac oamenii din sărbătoarea care ne defineşte ca şi popor de creştini (90 % din români sunt creştini). M-am întrebat ce ar face oamenii dacă Isus ar trece cu o cruce printre ei”, a mai spus bărbatul. Astfel a luat fiinţă în urmă cu şapte ani procesiunea „Drumul crucii”, care acum colindă marile oraşe ale ţării. „Am fost provocat de latura divină să-mi iau o cruce şi să joc acest rol. Mulţi s-au împotrivit şi chiar apropiaţi ai mei mi-au spus că nu e bine să fac asta pentru că e blasfemie, că o să mă aleg cu sechele, că o să mor sau că o să mă lovească o maşină. Mulţi m-au descurajat şi m-au speriat, dar am mers mai departe. În continuare am emoţii. Este o luptă spirituală să mărşăluieşti printr-o lume bombardată de orice alte lucruri în afară de Isus”, a mai spus Leş.

Monopol pe Isus

„Drumul crucii” nu este afiliat niciunei biserici sau cult religios, deşi unele confesiuni au încercat să-şi facă imagine pe spatele suferinţelor Mântuitorului. „Mă bucur să cadă aceste bariere dintre biserici. A fost o reuşită că şi-au dat mâna mai multe confesiuni pentru a susţine această lucrare. Sunt total împotriva promovării unei biserici, a unui cult. Singurul scop este să arătăm cu degetul spre Isus Hristos”, a spus Leş.

Întrebări şi răspunsuri
Cum suportaţi loviturile reale primite de la soldaţi?
Aproape toate loviturile sunt reale şi primite de la fratele meu cu 8 ani mai mic. Crucea are 40 de kilograme, traseul este destul de lung. Sincer nici eu nu ştiu cum rezist. Simt durerile după ce terminăm procesiunea. Sunt amorţit, bătut, dar o fac motivat de faptul că fac ceva care să-l onoreze pe Hristos, nicidecum să-mi atrag vreun merit.

Ce reacţii au apărut după procesiunile din oraşe?
Au fost şi reacţii pozitive şi reacţii negative. Sunt grupuri de satanişti care vor să strice evenimentul şi aruncă cu sticle de bere de pe margine. Reacţii bune au fost mult mai multe. Chiar la Timişoara un domn bine îmbrăcat a venit, m-a luat în braţe şi a purtat crucea.

Ce-i place
„Mi-am dorit din suflet să am o „casă a olarului”. Un verset biblic m-a provocat să fac o casă (pensiune) în care oamenii să vină să vadă cum se modelează lutul şi să înţeleagă că Dumnezeu îi modelează şi pe ei”, a spus artistul.

Ce nu-i place
„Mă doare că au fost oameni în jurul meu care au încercat să monopolizeze această manifestare pentru a o capacita spre o singură biserică, vrând să ridic în slăvi o biserică. Acest egoism m-a deranjat oarecum. Nu vreau să-l promovez decât pe Isus Hristos”, a mai spus actorul.

Profil
Născut. 26.04.1972.
Studii. Artist ceramist.
Carieră. Premii naţionale şi internaţionale.
Familie. Căsătorit, un băiat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite