Dan Păltinişanu, un nume de legendă: bunicul fotbalist, tatăl baschetbalist. Ce va fi nepotul?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baschetbalistul Dan Păltinişanu a devenit tată
Baschetbalistul Dan Păltinişanu a devenit tată

Baschetbalistul Dan Păltinişanu a devenit tată. Soţia lui, Dana, a adus pe lume un băieţel care va fi botezat tot Dan. Al III-lea. Pivotul echipei BC Timişoara este fiul fostului mare fotbalist al Politehncii din perioada 1973-1983.

Dan Păltinişanu, supranumit „Tata mare”, a fost unul din fotbaliştii emblematici ai Politehnicii Timişoara. Nu degeaba arena pe care evoluează astăzi echipa alb-violetă îi poartă numele. Unii spun că a fost cel mai bun fundaş din istoria clubului. Născut la Bucureşti, pe 23 martie 1951, Dan Păltinişanu I, a jucat pentru FC Braşov şi Metrom Braşov, înainte de venirea la Timişoara, acolo unde avea să fie idolul tribunelor.

A fost căpitanul echipei care a câştigat Cupa României în 1980, el fiind autorul golului decisiv prin care Poli a învins Steaua, chiar în capitală. Mii de bănăţeni au aşteptat echipa victorioasă la întoarcerea la Timişoara. Un alt moment remarcabil din cariera lui Dan Păltinişanu a fost golul marcat pe fostul stadion „1 Mai”, în poarta celor de la Celtic Glasgow, când Poli a eliminat celebra echipă scoţiană din Cupa Cupelor.

Nu şi-a lăsat fiul la fotbal


După ce şi-a încheiat activitatea de jucător, Dan Păltinişanu s-a apucat de antrenorat la echipa de juniori ai CFR-ului. La doar 44 de ani, o boală necruţătoare l-a luat dintre cei vii. A lăsat în urma lui un copil care îi poartă numele: pe data de 30 noiembrie 1979 a venit pe lume Dan Păltinişanu. Al II-lea. Pe vremea când tatăl său juca fotbal, el era prea mic. Avea trei ani cânt fundaşul de la Poli şi-a agăţat ghetele în cui.

Am acasă o colecţie de ziare ale tatălui meu. Lui îi plăcea să decupeze articolele apărute. Din păcate, pe vremea aceea nu se transmiteau meciurile la televizor. Aşa că nu sunt prea multe înregistrări. Câteva secvenţe pe o casetă, pe Youtube mai sunt filmuleţe, însă doar atât. Poze avem însă multe”, a spus Dan Păltinişanu.

Provenit dintr-o familie de sportivi, Dan Păltinişanu junior nu putea să stea nici el departe de mişcare. I-a plăcut şi lui fotbalul, însă, recunoaşte cu modestie, nu era de el. Mai mult, nici tatăl său nu l-a încurajat să îi calce pe urme. „De mic eram foarte înalt aşa că nu eram prea bun la fotbal. Tata şi-a dat seama că nu am talent şi nu mă mai lăsa la fotbal. Poate că puteam să fiu cel mult portar”, a declarat Păltinişanu.

După un an de handbal la CSS Bega, Dan Păltinişanu s-a orientat spre baschet, un sport care îi venea ca o mănuşă. Cu o înălţime de 2.08, acesta avea toate atuurile să îşi facă un nume sub panou. „M-am apucat de baschet la 15 ani şi se pare că a fost o alegere bună”, a adăugat jucătorul. Aproape toată cariera lui se leagă de echipa locală Elba, transformată apoi BC Timişoara. Aidoma tatălui său, poivotul „Leilor din Banat” a ridicat şi el Cupa României, în 2009, în cel mai bun seson din istoria baschetului timişorean. 

„Am avut cinci ani de zile foarte buni cu Dragan Petricevici, încununaţi cu câştigarea Cupei. Acum am intrat într-o perioadă nouă, cu un antrenor nou, care are o altă filosofie. Eu consider că trebuie să înveţi de la fiecare antrenor”, a mai declarat baschetbalistul.

"Pălti" a devenit tată

Dan Păltinişanu s-a căsătorit în 2009 cu Dana, originară din Blaj şi absolventă a Facultăţii de Medicină. Cei care îl cunosc pe Dan povestesc că iubeşte foarte mult copii. Îi sclipeau ochii când îşi vedea nepoţioca. Pe data de 21 septembrie, la ora 13.35, la maternitatea Bega, a venit pe lume Dan Păltinişanu al III-lea. „E ceva nou pentru mine, încă nici nu am curajul să-l iau în braţe la cât de fragil e. Toţi mă întreabă ce sport o să facă. Probabil că o să facă sport, pentru că microbul e în familie. Eu îl voi încuraja să facă sportul pentru care îi va plăcea cel mai mult. În orice caz, nici fotbalul, nici baschetul nu sunt uşoare”, a mai spus Dan Păltinişanu al II-lea.

Un polist adevărat: „Intru cu emoţie pe stadion”

Dan Păltinişanu este un suporter înfocat al echipei Poli Timişoara şi lipseşte de pe arena care îi poartă numele doar dacă este plecat cu echipa sa. „E un sentiment frumos când păşesc pe stadionul care poartă numele tatălui meu. Nici nu se poate explica acest sentiment, trebuie să-l trăieşti. Este ceva unic”, a spus Dan Păltinişanu. Acesta crede că Poli va reveni la anul în prima ligă: „Nu vor avea probleme să promoveze”, a mai spus baschetbalistul.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite