Dacă un singur poliţist nu ar fi fost de acord, nu s-ar fi putut face trafic cu ţigări!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Afirmaţii şocante în declaraţia unuia dintre poliţiştii de frontieră trimişi în judecată de DNA în Dosarul Moraviţa. Acesta menţionează nume de şefi din Poliţia de Frontieră, cel al primarului Falcă şi al ministrului Igaş şi susţine că dacă un singur poliţist de la PTF Moraviţa nu ar fi fost de acord să se implice, nu ar fi fost posibil să se facă trafic cu ţigări.


„Tot din discuţiile care se purtau între colegii mei poliţişti în acea vreme, am aflat că un procent de aproximativ 20-30 % din partea de mită care revenea poliţiştilor de frontieră era dată de către şeful de tură sau şeful de grupă şefilor ierarhici, fiind vorba despre conducerea IJPF Timiş. Au auzit că o parte din bani ajungeau la ofiţerul Florea, zis „Fane Celular", care era la acea vreme adjunctul şefului IJPF Timiş. Mai arăt că acest ofiţer de poliţie avea la acea vreme o foarte mare influenţă, întrucât practic el decidea poliţiştii care erau puşi în funcţii de conducere şi chiar decidea, la nivelul agenţilor de poliţie, mutarea acestora de la diferite struncturi teritoriale ale Poliţiei de Frontieră, la PTF Moraviţa", a declarat, în faţa procurorilor DNA, Cătălin Teodor Tănase.

Poliţistul de frontieră o menţionează în declaraţia sa pe Ciurdar Claudia, care se află pe lista de persoane faţă de care procurorii DNA au dispus disjungerea materialului de urmărire penală. Potrivit declaraţiei, Ciurdar Claudia ar fi fost protejată de primarul Falcă şi de ministrul Igaş:

„În perioada august-octombrie 2010 am fost repartizat pe tura condusă de agentul de poliţie Ciurdar Claudia, iar şef de grupă, agentul Dincă Nicolae. Precizez că Ciurdar Claudia a fost numită şefă de tură încă din perioada în care era sub tutelă şi când, potrivit legii, nu avea voie să îndeplinească o asemenea responsabilitate. Numirea ei în acea funcţie s-a făcut ca urmare a relaţiilor importante pe care susnumita le avea, în rândul poliţiştilor vorbindu-se că ar fi fost vorba de primarul FALCĂ şi de actualul ministru IGAŞ. Şi în perioada în care am lucrat în acea tură, CIURDAR CLAUDIA şi DINCĂ NICOLAE erau implicaţi în aceeaşi activitate infracţională de luare de mită d ela traficanţii de ţigări. Eu nu am fost în relaţii bune cu CIURDAR CLAUDIA, dar, cu toate acestea, am primit într-una din zile suma de 50 de euro, ca urmare a împărţirii de către susnumita a foloaselor provenite ca mită de la traficanţii de ţigări. Am mai auzit din discuţiile care se purtau între colegii poliţişti faptul că în perioada în care funcţiona magazinele duty-free, CIURDAR CLAUDIA şi DINCĂ NICOLAE şi-au însuşit suma de 60.000 de euro care reprezenta partea cuvenită poliţiştilor într-o anumită zi de serviciu, iar poliţiştilor din subordine le-a dat sume foarte mici de bani. Şi despre FELECAN RADU CĂTĂLIN am auzit că, într-una din zile, a ajuns la el suma de 100.000 de euro, care reprezenta partea de mită cuvenită poliţiştilor".

La ce şefi ajungeau o parte din bani?

„Precizez că FLORE SAMUIL CRISTIAN nu mi-a spus vreodată numele şefilor ierarhici cărora le dădea acea parte din mita provenită de la traficanţii de ţigări, însă bănuiesc că era vorba despre IUREŞ CORNEL şi MUDURE ION, şeful, respectiv adjunctul şefului IJPF Timiş", a declarat poliţistul de frontieră Cătălin-Teodor Tănase.

Toţi poliţiştii erau implicaţi!

„Precizez că, urmare a împărţirii părţii de mită care revenea poliţiştilor, absolut toţi lucrătorii de poliţie care erau în aceeaşi tură cu mine au primit câte o anumită sumă de bani, inclusiv cei care erau de serviciu la frontiera verde, fiind vorba despre o sumă mai mare sau mai mică de bani în funcţie de cuantumul sumei totale care era colectată în respectiva zi de la traficanţii de ţigări. Toţi poliţiştii din tura mea ştiau despre modul în care se desfăşura această activitate infracţională şi participau la desfăşlurarea ei. De altfel, dacă un singur poliţist din PTF Moraviţa nu ar fi fost de acord să se implice, nu ar fi fost posibil să desfăşurăm această activitate infracţională", a menţionat în declaraţia sa Cătălin-Teodor Tănase.

Actualul şef al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Cristinel Şaptebani, acuzat că a primit mită

O altă persoană menţionată de Cătălin-Teodor Tănase în declaraţie este actualul şef al Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Caraş-Severin, Cristinel Şaptebani, faţă de care procurorii DNA au dispus disjungerea materialului de urmărire penală.
„Din câte ştiu, FLORE SAMUIL CRISTIAN îi dădea o parte din banii proveniţi de la traficanţii de ţigări cu titlu de mită şi lui TURDA VASILE, în perioada în care acesta a deţinut funcţia de şef al SPF Moraviţa. În mod similar, ştiu că HAŞU GABRIEL BEBE dădea asemenea sume de bani lui ŞAPTEBANI CRISTINEL, în perioada în care acesta a devenit, după ce a plecat TURDA VASILE, şef al SPF Moraviţa. În cursul lunii ianuarie 2011, i-am dat şi eu lui ŞAPTEBANI CRISTINEL suma de 100 de euro care provenea din mita colectată de la traficanţii de ţigări. I-am dat susnumitului banii în sediul PTF Moraviţa, în sala de pregătire a turei. Precizez că ŞAPTEBANI CRISTINEL a primit cu gesturi fireşti banii, acea împrejurare fiind o confirmare pentru mine că primea în mod curent asemenea sume de bani şi de la alţi poliţişti, precum şi că ştia că acele foloase provin, cu titlu de mită, de la traficanţii de ţigări.
Din câte am auzit, şi ofiţerul ROVINAR DĂNUŢ, care era şeful PTF Moraviţa, primea de la poliţişti asemenea sume de bani proveniţi de la traficanţii de ţigări. Din câte ştiu, MUNTEAN VALENTIN TITUS şi MIHAILACHE NICOLAE i-au dat susnumitului, în mai multe rânduri, asemenea sume de bani", a declarat Cătălin-Teodor Tănase.

Poliţistul a recunoscut faptele de care este acuzat

Cătălin-Teodor Tănase a recunoscut în faţa procurorilor DNA săvârşirea faptelor care au fost reţinute ca învinuire în sarcina lui şi a susţinut că toţi poliţiştii au fost implicaţi în traficul cu ţigări: „Sunt convins că şi poliţiştii din celelalte ture de la PTF Moraviţa desfăşurau aceeaşi activitate infracţională pe care am prezentat-o mai sus. Am această convingere pentru că eu am mai lucrat şi pe alte ture şi am constatat direct acest lucru, iar, pe de altă parte, diferiţi poliţişti au venit de pe alte ture în tura mea şi mi-au confirmat că foştii lor colegi procedau în acelaşi mod".

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite