ŞMECHERIE Cum se recuperează permisul de coducere suspendat de Poliţia Rutieră pe perioada concediului de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şoferii indisciplinaţi au găsit o cale de a amâna până după concedii interdicţia de a conduce. Situaţia este posibilă din cauza numărului mare de procese. Vitezomanii contestă ridicarea permisului şi astfel amână aplicarea pedepsei luni de zile.

Vitezomanii din Timiş, care rămân fără permise de conducere după întâlnirea cu agenţii de circulaţie, au găsit o modalitatea inedită de a le râde în nas poliţiştilor. Deşi au condus ca nebunii pe şosele, au trecut pe culoarea roşie a semaforului, sau nu au dat prioritate, ei pot să primească înapoi permisul de conducere, chiar a doua zi după ce rămân fără document. „Cel în cauză face o contestaţie la judecătorie, iar legea ne obligă să le restituim permisul până când judecătorii stabilesc dacă sunt sau nu vinovaţi", a spus comisarul Florin Bolbos, şeful Poliţiei Rutiere Timiş.

Contestaţia aduce înapoi permisul de conducere

Sute de şoferi prinşi cu radarul în ultimele luni fără permis de conducere pentru viteză au depus contestaţii la Judecătoria Timişoara. Ei ştiu că nu au nici o şansă să câştigă procesele, dar vor să îşi recupereaze permisele de conducere până la finalul procesului, aşa cum stipulează Codul Rutier. Principalul motiv este apropierea perioadei concediilor, când mulţi dintre ei au nevoie să poată să şofeze legal.  „Sunt contestaţii de dragul concediului. Şansele de a câştiga sunt minime. Vor să plece în concedii şi au nevoie de permis pe perioada verii", a spus avocatul timişorean Marius Anton. Vitezomanii profită de faptul că primesc primul termen de judecată în proces abia în lunile septembrie, octombrie, noiembrie, pentru că judecătorii sunt sufocaţi de numărul mare de procese. Astfel şoferii rămân cu permisul de conducere pe perioada verii, ca să plece la concediu la volanul maşinii şi să nu aibă probleme cu poliţia.

Procese inutile

"Procesele sunt inutile. Ei sunt filmaţi cu aparatura radar, iar imaginile sunt clare. Au greşit şi trebuie să stea pe dreapta o lună sau trei luni. Dar au găsit acest tertip care nu reuşeşte decât să înmulţească inutil numărul proceselor. Însă fiecare cetăţean are dreptul să conteste sancţiunea în termen de 15 zile de la aplicarea acesteia. Şoferii pot să facă ce vor, dar până la urmă tot vor fi obligaţi să stea pe dreapta câteva luni, pentru că nu au drepate", a mai spus şeful Poliţiei Rutiere Timiş. Peste 3.500 de şoferi au rămas fără permise de conducere în Timiş în acest an, iar aproape 1.000 dintre aceştia au depus contestaţii. „Contestaţiile se înmulţesc în perioada asta. Pe timpul verii sunt cele mai multe. Este un tertip legal", admite comisarul Florin Bolbos.

Dintre cei 2.000 de şoferi care au contestat reţinerea permisului de conducere anul trecut, doar 25% dintre şoferi au obţinut câştig de cauză. Ceilalţi  au pierdut procesele, judecătorii hotărând că Poliţia Rutieră le-a suspendat permisele legal.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite