Medicii bănăţeni au găsit soluţia pentru spiltale: atrag milioane de euro de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimii ani medicii timișoreni s-au descurcat cum au putut pentru a menține pe linia de plutire spitalele lăsate să moară de sistem. Spre exemplu doctorii de la secția de Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean au organizat concerte caritabile, iar Spitalul de Copii a primit o serie de donații. Banii europeni sunt însă o soluție, iar Timișoara începe să profite de ei.

Finanțările europene sunt o mină de aur pentru spitalele în care nu s-a făcut nimic de ani de zile. La Clinica de Chiurgie Maxilo-Facială se va renova ambulatorul în care sunt primiți pacienți din toată regiunea. Lucrarea presupune, pe lângă schimbarea instalațiilor și a tencuielii care stă să pice, și dotarea cu aparatură de ultimă generație, tehnică medicală adusă în premieră la Timișoara. „Sperăm ca prin acest proiect calitatea serviciilor medicale să crească”, a spus șeful clinicii, Marius Pricop. Investiția de la Maxilo-Faciale se ridică la peste 700.000 de euro, bani care vin în cea mai mare parte de la Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regiona. 

Aproape un milion de euro la „Victor Babeș”

Un alt proiect important în domeniul sănătății este aprobat la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș”. Aici vin la consultații pacienți din tot Banatul, iar prin banii europeni, pacienții pot beneficia de standarde înalte pentru că se vor face atât lucrări de reparații ale clădirii, cât și investiții în aparatură performantă. Chiar dacă a durat aproape un an să fie aprobat, proiectul de la „Victor Babeș” a primit undă verde și urmează procedura normală de organizare a licitației de execuție și începere a lucrărilor. 

Donații și acțiuni caritabile

Unul din spitalele la care au ajuns donații importante este Louis Țurcanu din Timișoara. Medicii de la Anestezie și Terapie Intensivă de la Spitalul Județean nu au fost atât de norocoși, dar au căutat soluții alternative, printre care și un concert caritabil „Iris”. „Noi am început prin Asociaţia pentru ATI «Aurel Mogoşeanu» şi prin campania «Împreună pentru viaţă» să derulăm o serie de acţiuni, concerte umanitare, baluri, diferite manifestări, să adunăm banii pentru echipamente, saloane”, a spus Dorel Săndesc, şeful Clinicii ATI.

La ultimul eveniment caritabil, care a fost un concert umanitar al formaţiei Iris, au fost adunaţi suficienţi bani pentru achiziţionarea unei staţii de aer comprimat necesare unei bune funcţionări a activităţii medicale în secţiile importante ale spitalului.

„Este un aparat vital nu doar pentru ATI, ci şi pentru Blocul Operator, pentru Unitatea de Primire Urgenţe, pentru mai multe secţii ale spitalului”, a spus Săndesc. Suma pentru echipamente, dar şi pentru instalarea acestora se ridică la 55.000 de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite