Cum s-a "finanţat" prietenia româno-sârbă cu milioane de euro de la UE: biserici iluminate, clinici şi clădiri istorice modernizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cel de-al doilea apel în programul tranfrontalier România-Serbia au fost acceptate 45 de proiecte în valoare de 30,1 milioane de euro. Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, finaţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare, Componenta Transfrontalieră şi cofinanţat de statele partenere România şi Republica Serbia, a adus numeroase beneficii în zona de graniţă a ce

Prezent la Timişoara pentru a participa la un seminar privind Cooperarea Transfrontalieră România - Serbia, ofiţerul de comunicare a Ministerului Dezvoltarii Regionale şi Turismului a declarat că au fost aprobate spre finanţare 41 de proiecte noi în valoare de 30,1 milioane de euro, care fac parte din cel de-al doilea apel, care va fi implementat începând cu anul 2013.

„Au fost 196 de proiecte depuse până la 27 iunie 2011. În urma analizelor făcute de comisiile de specialitate au fost acceptate 45, care sunt în valoare de 30,1 milioane de euro, fonduri de la Uniunea Europeană. Nu sunt incluse aici sumele oferite de partenerii proiectelor. Pot să afirm că este un real succes pentru noi", a declarat Petre Rusescu, reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Exemple concrete

Printre cele mai interesante proiecte care s-au finalizat prin programul IPA se află iluminarea arhitecturală a şase biserici din Deta şi Vârşeţ, cît şi a Turnului Pompierilor din Deta, care a costat 865.800 de euro. Pe programul transfrontalier România-Serbia, Clinica de Oftalmologie din Timişoara a fost dotată cu echipamente performante pentru operaţii dificile la ochi, în valoare de 674.000 euro. Judeţul Mehedinţi se poate lăuda cu modernizarea şi conservarea Castelului de Apă, din Drobeta Turnu Severin, care a costat 955.680 de euro. În interior se vor amenaja spaţii expoziţionale şi un spaţiu pentru cenaclu literar.

La primul apel în cadrul acestui proiect, a cărui implementare a început în 2008, au existat 166 de proiecte depuse, din care 46 au fost acceptate pentru finanţarea din partea UE. Fondurile alocate în primul lot au fost de doar 17 milioane de euro. Spre deosebire de primul apel, acum este vorba de o sumă mai mare de bani. Iar numărul proiectelor este aproape la fel: 46 la primul apel şi 45 la cel de-al doilea.

Cine beneficiază de finanţare

De fondurile transfrontaliere pot beneficia autorităţi regionale şi locale, ONG-uri, firme non-profit, universităţi şi institute de cercetare spitale, cu condiţia ca partea română să fie din judeţe Timiş, Caras-Severin şi Mehedinţi, iar din Serbia regiunile Severno-Banatski, Srednje-Banatski, Juzno-Banatski, Branicevski şi Borski.

Cum se obţin banii

„Pentru a putea beneficia de finanţare, potenţialii beneficiari depun propunerile de proiecte în cadrul apelurilor, iar cele mai bune proiecre vor primi finanţare. Ele se înscriu în cele trei axe: dezvoltare economică şi socială, protecţia mediului şi pregătirea pentru situaţii de urgenţă şi promovarea schimburilor «people to people»", a spus Petre Rusescu.

După încheierea apelul doi, urmează un nou plan de finaţare, cel de-al trelea, care se întinde pe perioada 2014-2020. Despre câţi bani vor veni de la Uniunea Europeană, cât şi pentru ce fel de programe nu ştie deocamdată nimic.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite