Cum au scăpat ieftin funcţionarii din dosarul mafiei imobiliare: probleme de sistem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angelina Tufariu, procurorul care a anchetat mafia imobiliară
Angelina Tufariu, procurorul care a anchetat mafia imobiliară

Doi angajaţi ai Primăriei Timişoara şi doi funcţionari de la Cadastru au fost trimişi în judecată săptămâna trecută în urma celei mai mare anchete făcute vreodată împotriva mafiei imobiliare. Cu toate că, fără funcţionari, falsurile ar fi fost imposibile, aceştia au scăpat cel mai uşor.

Din cele 10 persoane din lotul Ionelaş care a fost trimis în judecată fac parte patru funcţionari publici de la Primăria Timişoara şi Cartea Funciară, care au fost folosiţi pentru mascarea legală a falsurilor. Practic funcţionarii au fost autorităţi publice, fără de care falsurile nu ar fi fost posibile.

Costel Măndoiu
, funcţionar la Direcţia Fiscală a Primăriei Timişoara. Măndoiu este acuzat de mai multe falsuri. „A acceptat o copie de pe o aşa-zisa carte de identitate pe numele Berger Robert, cu rubricaţii incomplete, potrivit legii maghiare si a completat, in fals, doua declaraţii de impunere pe numele Berger Robert emiţând, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, doua certificate fiscale”, arată rechizitoriul procurorilor. Între timp, Măndoiu a fost dat afară din primărie.

Cristina Vasilescu
, consilier juridic la Primăria Timişoara a fost trimisă în judecată cu acuzaţia de neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. „Prin desfăşurarea activităţii de verificare a încheierii de carte funciară privind dispoziţia de restituire a celor trei terenuri de pe str. . Asachi nr. 1, Asachi nr. 1A şi Neculce nr. 2, cu neglijenţă, nu a sesizat nelegalitatea încheierii si nu formulat calea de atac prevăzută de lege”, mai arată documentul citat.

Petre Turpan şi Remus Crudu
, funcţionari la la Oficiul de Cadastru, au fost trimişi în judecată pentru neglijenţă în serviciu cu consecinţe deosebit de grave. „Au dispus emiterea încheierii de intabulare fără a verifica cele doua dispoziţii de restituire. În plus, au acordat mai mult decât s-a solicitat, respectiv au radiat construcţiile demolate, deşi nu existau la dosar acte de la Primăria Timişoara”, mai specifică documentul citat.

„Disfuncţionalităţi ale sistemului”

Procurorul de caz a explicat care au fost criteriile pa baza cărora i-a acuzat pe funcţionari. „Au fost disfuncţionalităţi ale sistemului, atât la Primărie, cât şi la Cadastru. Ei au fost factori favorizatori, ceea ce nu înseamnă întrunirea elementelor infracţionale”, a explicat procurorul Angelina Tufariu.

Procurorul a dat şi exemple de probleme ale instituţiilor care au favorizat falsurile. „Spre exemplu, la primărie dispoziţiile de retrocedare erau semnate prin ştampile cu semnătura secretarului şi a primarului şi nu cu semnătură olografă. De asemenea, la OCPI erau acceptate cereri de la notari pentru intabulare, fără ca cererea să poarte număr de înregistrare şi semnătura notarului”, a mai spus Tufariu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite