Cum a pierdut justiţia din Timişoara procesul de jumătate de milion de euro cu grefierele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grefierele s-au săturat de promisiuni neonorate şi şi-au căutat dreptatea în instanţă
Grefierele s-au săturat de promisiuni neonorate şi şi-au căutat dreptatea în instanţă

Cele 137 de angajate pot merge cu executorul judecătoresc la Curtea de Apel ca să recupereze jumătate de milion de euro. Grefierele din Timişoara au o sentinţă definitivă şi irevocabilă, după ce s-au judecat pentru restanţele la sporul de stres.

Cele 137 de grefiere timişorence au obţinut o victorie nesperată în justiţie, după ce statul le-a reţinut abuziv sporurile lunare de suprasolicitare neuropsihică, care reprezintă 50% din salariul de bază. Umilite în ani în şir prin tăierea banilor din salarii, ele au dat în judecată Curtea de Apel Timişoara şi Tribunalul Timiş, instituţii care le împart lunar salariile, pentru că în ultimii doi ani, nu şi-au primit sporul de stres.

Umilinţă răsplătită de instanţă
Grefierele care lucrează la ghişeu, în sălile de judecată, la arhivă sau registratură au obţinut, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, dreptul de a recupera 2,3 milioane de lei de la Curtea de Apel şi de la Tribunalul Timiş, încă de la sfârşitul anului trecut. Cunoscând procedurile mai bine decât mulţi dintre magistraţi şi avocaţi, grefierele au urmat toate căile legale, pentru a obţine executarea sentinţei.

Ultima strigare pentru datorii
După ce au câştigat procesul la Judecătoria Timişoara, au investit sentinţa cu titlu executoriu la Tribunalul Timiş, apoi au solicitat încuviinţarea executării silite cu un executor judecătoresc. „Judecătoria Timişoara admite cererea de încuviinţare a executări silite pentru 2.371.620 de lei", se arată în sentinţa dată chiar de Cristina Găină, preşedintele Judecătoriei Timişoara.

Restanţe între 8.000 şi 13.000 de lei

Reprezentantele grefierelor de la Judecătoria Timişoara şi de la Tribunalul Timiş au refuzat să comenteze sentinţa, pentru a nu intra în conflict cu judecătorii cu care lucrează zi de zi. Ele se aşteaptă însă ca măcar acum să primească banii. Fiecare grefieră are de recuperat, conform expertizei contabile de la dosar, între 8.000 şi 13.000 de lei, în funcţie de vechimea pe care o are în sistem şi de salariul de bază, în funcţie de care se calculează sporul de stres.

Executare silită pentru Palatul de Justiţie
Practic, în prezent nimic nu le mai poate împiedica pe grefiere, care pot să meargă cu executorul judecătoresc în orice moment la Curtea de Apel Timişoara sau la Tribunalul Timiş şi să execute silit bunurile din birourile judecătorilor, cu legea în mână „Nu au voie să facă acest lucru. Am luat toate sentinţele din acest dosar şi le-am trimis la Ministerul Justiţiei. Este imposibilă executarea silită, mai ales că există o ordonanţă de urgenţă care prevede că toare sentinţele de acest gen, pentru restanţe salariale, urmează să fie plătit eşalonat pe o perioadă de trei ani, între 2010 şi 2012", a spus judecătorul Lidia Barac, preşedintele Curţii de Apel Timişoara.

Un executor curajos
Cu toate acestea, grefierele au apelat la serviciile executorului judecătoresc timişorean Sorin Matei Romeo, care trebuie să ducă la indeplinire executarea silită. Acesta mai are antecedente, deoarece a poprit în anul 2008 conturile Tribunalului Timiş şi pe cele ale Curţii de Apel Timişoara, deschise la Trezoreria Timişoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite