Cum a ajuns România dintr-o țară de fugari un adăpost pentru refugiați

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Visul refugiaților la o casă sigură începe la Timișoara
Visul refugiaților la o casă sigură începe la Timișoara

O țară din care plecau anual mii de refugiați înainte de 1989 a ajuns acum să joace un rol important în politica mondială a refugiaților. Timișoara este deschizător de drumuri, având primul centru de tranzit pentru refugiați din lume. Pentru asta capitala Banatului a fost răsplătită cu o întâlnire ONU istorică. 

O persoană primește statutul de refugiat în momentul în care siguranța îi este pusă în pericol în țara sa și nu există soluții pentru asigurarea unor condiții de viață decente. În perioada comunistă mii de Români s-au refugiat în țări precum Germania, Canada, Statele Unite sau Australia. Acum, România a devenit un sprijin real pentru refugiați prin centrul de la Timișoara care găzduiește temporar persoane aflate în pericol, dar și prin celelalte centre din țară care contribuie la ajutorarea refugiaților.

CLICK AICI  pentru GALERIE FOTO cu refugiaţii de la Timşoara.

CITEŞTE AICI cum a întârziat premierul Emil Boc la o întâlnire istorică pentru România

Timişoara găzduiește în aceste zile o întâlnire unică în istoria lumii. Grupul de lucru pe relocare al Înaltului Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) se întâlneşte la Timişoara pentru prima dată în istorie în afara Genevei. Evenimentul este un semn de mulţumire pentru contribuţia Timişoarei în problema refugiaţilor, oraşul de pe Bega fiind primul oraş din lume care a găzduit un centru de tranzit pentru refugiaţi.



În deschiderea evenimentului, directorul Biroului Regional pentru Europa al UNHCR, Judith Kumin, a arătat cum s-a transformat România dintr-o țară producătoare de refugiați, într-una care primește refugiați. Înainte de Revoluţie, Judith Kumin lucra ca reprezentant al ONU la Biroul din Belgrad, unde a văzut mii de români care fugeau din comunism. „Biroul UNHCR din Belgrad a ajutat la relocarea a mii de refugiaţi români care încercau să scape de regimul lui Ceauşescu”, a spus directorul.

Schimbarea la faţă

La 10 ani de la căderea regimului comunist Timişoara şi-a deschis porţile pentru străinii aflaţi în pericol în ţara lor. „Acest oraş vibrant şi deosebit a devenit partener într-un proiect umanitar unic care permite salvarea refugiaţilor. Acest concept îşi are originile acum 10 ani, odată cu evacuarea ad-hoc a 4.500 de refugiaţi din fosta Republică Iugoslavia”, a arătat Judith Kumin. Refugiaţii sârbi au fost urmaţi de 450 de uzbeci, iar din 2008 peste 500 de refugiaţi au fost găzduiţi temporar la Timişoara.



Emil Boc: „E vorba de imaginea României în lume”

Premierul Emil Boc a participat la deschiderea conferinței, dar a întârziat din cauza avionului, motiv pentru care cei aproximativ 150 de oficiali au așteptat jumătate de oră peste program începerea evenimentului. La final premierul a spus că nu era un loc mai bun în lume ca Timișoara pentru găzduirea refugiaților. „E vorba de imaginea României în lume. Timișoara este o bună oportunitate de a arăta că că românii sunt oamei primitori. Nu putea fi ales un loc mai bun în lume ca Timișoara ca simbol al Revoluție, al libertății, ca simbol a ceea ce înseamnă protecția vieții”, a spus Boc.

România „adoptă” 40 de birmanezi

image
Copiii refugiați iau lecții de limbă arabă

Prezent și el la Timișoara, ministrul Vasile Blaga a spus că România nu este doar o țară de tranzit pentru refugiați. Din acest an statul este pregătit să primească și refugiați definitiv, astfel că la sfârșitul lunii mai vor merge în centrul de la Galați 40 de refugiați din Birmania, cărora li se va oferi ocazia să se stabilească definitiv în România. „Cota asumată de România este de 40 de persoane pe an. Cei care vin și se integrează pot să stea cât vor în România”, a spus Blaga.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite