Timisoara: Cum au învins tinerii birocraţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timisoara: Cum au învins tinerii birocraţia
Timisoara: Cum au învins tinerii birocraţia

Reprezentanţii facultăţilor au încercat să găsească soluţii pentru a evita cozile la înscrieri.

Universităţile combat haosul cu mai multe casierii faţă de anul trecut şi studenţi voluntari care îi ajută pe candidaţi.

Tinerii din universităţile timişene s-au hotărât să-i ajute, voluntar, pe absolvenţii de liceu nevoiţi să se lupte cu birocraţia specifică înscrierii la facultate. La Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), dar şi la facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică, un grup de studenţi i-a întâmpinat pe candidaţi cu răbdare şi multe sfaturi utile. „Când am dat noi la facultate, am fost nevoiţi să stăm ore în şir la coadă în holul universităţii”, şi-a motivat acţiunea Carmen Podila, masterandă a Facultăţii de Economie.

Astfel, şapte tineri au îmbrăcat tricouri pe care scria cu litere de-o şchioapă „Suntem la dispoziţia ta” şi au răspuns la toate nelămuririle candidaţilor la facultate sau la cele ale părinţilor care îi însoţeau la depunerea dosarelor.  Tot în sprijinul candidaţilor, studenţii voluntari s-au dotat cu broşuri în care se explică paşii necesarii înscrierii corecte la facultate. „Împărţim câte un ghid al candidatului fiecărui absolvent de liceu, pentru ca totul să decurgă mai repede”, a spus Cristina Zaberca, studentă la Facultatea de Electrotehnică şi Electroenergetică.

Soluţie: reţea de casierii

Plata taxelor necesare înscrierii la facultate s-a făcut şi ea mult mai rapid decât în anii precedenţi, pentru că au fost instalate mai multe casierii, iar personalul care preia banii candidaţilor s-a triplat. „Anul acesta, avem trei casierii în facultate şi câte două săli de preluare a dosarelor pe fiecare etaj”, a spus Carmen Podila, de la FEAA. Comisiile de preluare a dosarelor au fost numeroase şi în corpul Electro al Universităţii Politehnica. „Suntem câte doi membri ai comisiei, responsabili de fiecare masă de preluare a dosarelor, pentru a-i ajuta pe candidaţi”, a spus Maria Stolojescu, de la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Politehnica a luptat şi ea cu birocraţia la admitere prin instalarea unui birou de legalizare a actelor chiar în incinta instituţiei.

Cozi la Litere şi la Medicină

De cea mai lungă aşteptare au avut parte candidaţii la Facultatea de Psihologie şi la Facultatea de Litere, Istorie şi Teologie din cadrul Universităţii de Vest, care au stat la coadă o oră pentru a-şi depunde dosarele de înscriere. Mai mult decât ei au stat doar absolvenţii care s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie, ţinuţi şi două ore în soare, în faţa birourilor în care se depuneau actele.

Şapte ore de răbdare

Studenţii voluntari de la Facultatea de Economie şi Ştiinţe Administrative stau şapte ore zilnic, pe holurile instituţiei, pentru a-i ghida pe tinerii care vor să devină economişti. Ei au ajutat 800 de candidaţi într-o singură zi.

Când am dat noi la facultate, am fost nevoiţi să stăm ore în şir la coadă în holul universităţii
Carmen Podila, masterand economie

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite