Timişoara: Culmea grevei: magistraţii îşi amână propriile procese pentru drepturi salariale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Culmea grevei: magistraţii îşi amână propriile procese pentru drepturi salariale
Timişoara: Culmea grevei: magistraţii îşi amână propriile procese pentru drepturi salariale

Judecătorii şi procurorii fac grevă de două săptămâni, iar procesele lor sunt amânate la fel ca şi termenele în toate cele 80.000 de litigii.

Citeşte şi Braşov: Magistraţii merg cu protestele până la capăt

Magistraţii timişoreni aflaţi în grevă de două săptămâni au ajuns la o performanţă greu de atins. Ei sunt în situaţia în care îşi amână termenele de judecată în propriile procese, la fel cum fac cu miile de cauze aflate pe rolul instanţelor.

Asta, deoarece aproape toţi judecătorii de la Judecătorie, Tribunal şi Curtea de Apel au procese cu Ministerul Justiţiei pentru sporurile salariale suspendate în perioada 2000-2008 prin ordonanţe de urgenţă.

La Tribunalul Timiş, judecătorii care solicită spor de vechime au ajuns la performanţa de a se judeca singuri. Doi dintre ei au procese la Tribunalul Timiş, însă colegii lor de la completul de litigii de muncă le-au amânat procesul cu o lună, până în 16 octombrie. Fiecare magistrat de la Tribunalul Timiş are câte un proces deschis, cu primul termen la instanţa unde lucrează, care a fost programat în data de 8 octombrie.

„Este primul termen de judecată în proces şi probabil că urmează să fie amânat, dacă greva continuă”, a spus Lavinia Biriş, consilier juridic al Tribunalului Timiş.

Răbdare de procurori

Procurorii timişoreni sunt şi ei în grevă. Cu toate acestea, au şi ei procese pe rol în care se judecă cu Ministerul Justiţiei pentru sporuri salariale neacordate. Judecătorii amână şi procesele procurorilor, pe care situaţia nu-i deranjează.

„Aşteptăm o sentinţă în procesele pe care le avem. Nu ne deranjează dacă se amână. O să avem răbdare. Noi susţinem greva judecătorilor, pentru că avem aceleaşi probleme ca şi ei. Magistraţii, instanţele şi parchetele sunt subfinanţaţi şi dorim să se reglementeze această situaţie”, a spus Ion Braşoveanu, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

În acest moment, pe rolul instanţelor timişene, procurorii şi judecătorii au peste 20 de procese în care se judecă cu Ministerul Justiţiei pentru sporurile salariale acordate legal, dar suspendate prin ordonanţe guvernamentale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite