Timişoara: Culmea crizei imobiliare: apartamentele noi se ieftinesc, iar cele vechi se scumpesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Culmea crizei imobiliare: apartamentele noi se ieftinesc, iar cele vechi se scumpesc
Timişoara: Culmea crizei imobiliare: apartamentele noi se ieftinesc, iar cele vechi se scumpesc

Programul „Prima Casă” creează un paradox: apartamentele vechi vor costa mai mult, în timp ce preţul apartamentelor noi a început să scadă.

CITIŢI ŞI:

Timişoara: Cresc preţurile la locuinţele vechi, scad la cele noi

Timişoara: Vila în Ungaria, mai ieftină ca Prima Casă

Timişoara: Bănăţenii caută Prima Casă pe portalurile de imobiliare

Dacă proprietarii au simţit că îşi pot vinde mai scump apartamentele personale, dezvoltatorii imobiliari încearcă să îşi ajusteze preţurile pentru a se încadra în program.

Proprietarii cresc preţul

Programul „Prima Casă” a început să crească uşor preţurile apartamentelor vechi, pentru prima dată după aproape un an de scădere continuă. Agenţii imobiliari spun că preţurile au început să crească în ultima lună pentru că proprietarii au simţit că piaţa imobiliară se poate dezmorţi. „Creşterile nu sunt foarte mari, dar se observă. Am un client care vinde un apartament de două camere, confort unu, decomandat. Până acum îl dădea la 48.000 euro, iar acum mi-a spus că în mod sigur nu îl lasă sub 50.000 euro. Proprietarii urcă preţul din cauza programului Prima Casă”, a explicat Aurel Vid, director al agenţiei imobiliare Sovida. „De la 1 iulie au început să crească preţurile apartamentelor vechi cu 10 la sută, pentru că se încadrează cel mai bine în Prima Casă”, a mai spus şi Puiu Bălan, agent imobiliar din cadrul Sedako.

Apartamentele noi costă mai puţin

Cu toate acestea, vânzările de apartamente stagnează în continuare. În cazul blocurilor noi, preţurile au început să scadă, pentru că dezvoltatorii imobiliari vor să se încadreze în programul Prima Casă. Reprezentanţii portalului www.imobiliare.ro spun că în al doilea trimestru al acestui an, tendinţa de scădere a preţurilor la apartamentele noi este evidentă în toată ţara, nu doar în Timişoara. 

Preţuri pentru Prima Casă

În prezent, cel mai ieftin apartament vechi cu două camere în zona Giroc ajunge la 36.000 euro, în timp ce în zona Modern poate fi cumpărat şi cu 65.000 euro. La categoria apartamentelor cu trei camere, cea mai avantajoasă zonă este Şagului, unde preţurile ajung la 52.000 euro. În Circumvalaţiunii, un apartament vechi costă chiar şi 70.000 euro. La ora actuală, creşterile de preţ sunt doar de cel mult 10 la sută, dar ele pot continua dacă interesul cumpărătorilor pentru programul „Prima Casă” creşte. În cazul apartamente noi, în prezent zonele din Timişoara care se pot încadra în programul „Prima Casă” sunt Calea Girocului şi Calea Aradului. În Girocului, un apartament nou cu două camere costă între 38.000 şi 60.000 euro, în funcţie de mărime. Şi în acest caz, diferenţele de preţ sunt de cel puţin 10 la sută faţă de lunile anterioare. Un apartament cu trei camere mai ieftin nu trece de 60.000 euro, dar poate ajunge până la 80.000 euro.

APARTAMENTE VECHI
Apartament cu o cameră            Calea Aradului                45.000 euro
Apartament cu două camere     Calea Girocului               50.000 euro
Apartament cu trei camere         Zona Circumvalaţiunii   70.000 euro

APARTAMENTE NOI 
Apartament cu o cameră           Calea Girocului               55.000 euro
Apartament cu două camere    Calea Girocului               60.000 euro
Apartament cu trei camere        Calea Aradului                80.000 euro

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite