EDIŢIA DE VEST Criza înghesuie studenţii în cămine la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bobocii din primul an de facultate vor fi nevoiţi să locuiască câte şase în camere de cinci persoane, dacă vor la cămin. Mii de studenţi se îndreaptă spre cămine, zilele acestea, pentru a fi siguri că au unde să locuiască pe perioada studiilor.

Tinerii caută cea mai ieftină opţiune pentru cazare pe perioada studenţiei. Cei mai mulţi sunt preocupaţi de primirea unui loc la cămin, unde cazarea e cea mai ieftină. Ca în fiecare an, bătălia pentru locuri este uriaşă şi bobocii sunt cei care au cel mai mult de suferit. O lună de trai la căminul studenţesc costă între 60 şi 90 de lei în Timişoara.

Început de familie într-un cămin: totul despre cazarea în Complexul Studenţesc


La grămadă

Politehniştii pot sta liniştiţi, atâta timp cât au note mari sau nu sunt în primul an. „Ne-am făcut un titlu de glorie din faptul că am cazat toţi studenţii”, a spus Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnice Timişoara (UPT). Aici există 5.500 de locuri în cămine, peste 4.000 dintre ele fiind rezervate studenţilor din anii mari. „Pentru anul întâi se vor împărţi locurile care nu au fost solicitate de studenţii mai mari. Ca să acoperim toate cererile vom fi nevoiţi să băgăm şase studenţi în loc de cinci, într-o cameră”, a mai spus Robu. Regula de aur a repartiţiei în cămine rămâne media sau nota de admitere.

Luptă crâncenă la UVT

Universitatea de Vest din Timişoara (UVT) se confruntă an de an cu mii de cereri de cazare, care nu pot fi rezolvate. UVT are posibilitatea de a găzdui în camere de cămin 3.000 de studenţi şi doar 400 de locuri vor fi împărţite bobocilor. Având în vedere că doar în sesiunea din luna iulie au fost aproape 1.800 de studenţi admişi numai în anul întâi pe locuri bugetate, bătălia pentru locurile de cămin va fi crâncenă şi anul acesta. „Prioritate au studenţii străini, cei cu dizabilităţi şi cazurile sociale”, a spus rectorul Ioan Talpoş. Criză de locuri de cazare în cămine este şi la Reşiţa, acolo unde doar 100 sunt disponibile pentru studenţi. ”Caut de ceva vreme cazare. Să stau în chirie  este scump”, a spus Lavinia Roşca, o viitoare studentă.

Condiţii de cazare


Cea mai mare bătălie pentru un loc în cămin, la Arad, se dă la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş”, acolo unde sunt puse la dispoziţie 1.400 locuri de cazare, în camere cu două sau cu trei paturi. În acelaşi timp, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad beneficiază în acest an de aproximativ şapte sute de locuri de cazare. Nici studenţii timişoreni nu se pot plânge de condiţii rele de locuit. Căminele sunt renovate, dotate cu bucătării şi în toate camerele există conexiune de internet şi cablu TV.

Ca să acoperim toate cererile vom fi nevoiţi să băgăm şase studenţi în loc de cinci, într-o cameră
Nicolae Robu, rector Universitatea Politehnica Timişoara

Fără probleme la cazare

Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara  reuşeşte an de an să asigure cazarea studenţilor. Dintre cele 2.500 de locuri disponibile, peste 500 sunt rezervate pentru tinerii care încep primul an de facultate. „Avem omul şi locul”, a spus Filip Fiat, şeful Serviciului Social din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Situaţia este la fel de relaxată şi la Hunedoara, acolo unde an de an rămân locuri libere în cămin. „Locurile din cămin se ocupă în proporţie de doar 80, 90 la sută”, a spus Alexandru Toderasc, preşedintele Ligii Studenţilor din Hunedoara.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite