Criza economică ţine tinerii departe de facultăţile din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai puţini tineri ca în anii trecuţi şi-au depus dosarele pentru a ocupa unul dintre locurile de la facultăţile timişorene. Mii de tineri s-au înghesuit şi anul acesta pe locurile bugetate de la universităţile din capitala Banatului, dar totuşi, concurenţa a fost mai mică decât în anii precedenţi.

Cele mai căutate facultăţi au fost, la fel ca şi în anii precedenţi, Facultatea de Medicină, unde aproape 1.300 de tineri s-au înscris pe numai 400 de locuri bugetate, Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, unde situaţia a fost similară, dar şi facultatea de Arhitectură sau Automatică şi Calculatoare, unde câte doi candidaţi s-au bătut pe fiecare loc.


Cu toate acestea, reprezentanţii universităţilor spun că, anul acesta, au fost mai  puţini candidaţi. „A fost o concurenţă neuniformă. Totuşi anul acesta se poate spune că s-a observat o scădere a numărului de candidaţi”, a spus Nicolae Robu, rectorul Universităţii Politehnica din Timişoara. Scăderea nu a fost şocantă, însă suficientă pentru a fi observabilă. „Anul acesta avem cu 200 de studenţi mai puţin ca anul trecut. Nu este o diferenţă foarte mare”, a mai spus Robu.


Studii costisitoare


O diferenţă a fost observată şi la Universitatea de Vest din Timişoara, unde numărul candidaţilor este uşor mai mic decât anul trecut. „Este la nivelul aşteptărilor, pentru că populaţia este mai săracă anul acesta şi învăţământul cu taxă este totuşi costisitor”, a spus Ioan Talpoş, rectorul UVT. Taxele de studiu la UPT ajung şi la 4.200 de lei pe an. „Criza determină unele familii să nu-şi mai asume cheltuielile unei facultăţi”, a spus Nicolae Robu. Altă explicaţie pentru puţinii tineri înscrişi la facultate anul acesta este şi promovabilitatea scăzută de la bacalaureat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite