Criza economică a blocat salariile şi pentru 2010 în marile companii din Banat
0Angajatorii vor plăti de anul viitor competenţe, nu pretenţii, şi nu vor mai da salarii mari. Angajaţii trebuie să înveţe să fie productivi. „Motivarea oamenilor se poate face prin implicarea salariaţilor în managementul firmei”, a explicat Adriana Blagoiev, manager zonal Manpower. „Lipsa comunicării în companii poate duce la nelinişti nejustificate printre angajaţ”, a adăugat Blagoiev.
Ce prime se plătesc anul acesta de Crăciun?
Se vor plăti acele bonificaţii prevăzute în contractul colectiv de muncă sau cele specificate în regulamentul de ordine interioară din companii, documente care au rol de lege. E adevărat că fiind creştini dăm un bonus pentru Crăciun, dar nu e firesc să premiezi oamenii pentru că a venit Crăciunul. Prima recompensează performanţa.
Pe lângă bonificaţia aşteptată de sărbători, angajaţii speră ca de la anul să fie mai bine. Cum vor fi salariile în 2010?
În ultimii doi ani s-a observat o creştere de 15 – 20 la sută într-un an faţă de anul precedent. Criza a stopat creşterea, care nu era susţinută de o creştere a productivităţii. Am ajuns să licităm pe aceeaşi oameni. Acum s-a ajuns la o normalitate. Nu vor fi creşteri salariile, eventual ajustări în funcţie de rata inflaţiei.
Dacă până la început de 2008 oamenii se licitau, ce se întâmplă acum?
Acum angajaţii fac compromisul de a accepta un salariu mai mic. Companiile nu mai trebuie să crească exponenţial salariile. Problema se pune acum ca dacă îţi convine bine, dacă nu sunt alţii care vor accepta salariul oferit.
Care sunt beneficiile companiilor?
Îşi aleg acum personal după competenţe. Înainte angajau şi persoane care aveau abateri disciplinare, nu era timp să fie verificat un angajat.
Ce a schimbat criza în mentalitatea managerilor?
Managerii au devenit mai prudenţi, mai chibzuiţi, mai înţelepţi.
Unde au greşit şefii din companii în căutarea de soluţii?
Managerii nu şi-au luat suficient timp să le comunice salariaţilor ce probleme sunt astfel încât angajaţii să fie implicaţi în problemele firmei, în găsirea soluţiilor. Din acest motiv mulţi angajaţi au plecat pentru că au simţit că este nesigur. Dar au făcut o mişcare greşită, au ajuns în locuri unde nu sunt la fel de bine valorizaţi ca la locul de muncă precedent. Comunicarea trebuie dusă la capăt, trebuie spus „atât vom economisi”, „durează trei luni”, pentru ca oamenii să înţeleagă.
Cum va fi tipul nou de angajat, după şocul crizei?
În recrutările pe care le facem nu vedem schimbări majore. Întâlnim oameni disperaţi care au nevoie de un loc de muncă, dar în continuare întâlnim candidaţi pe care îi trimitem pentru angajare şi care nu se duc. Nici nu merg să vadă despre ce este vorba.
Ce pretenţii au aceşti oameni?
Au pretenţii fără să ştie dacă au o valoare de care angajatorul are nevoie. Fiecare este valoros în felul lui, dar până nu ştii ce poţi să oferi angajatorului este bine să nu ceri un salariu. Salariul este recompensa pentru o muncă pe care o prestezi, ori dacă nu prestezi o muncă care să aducă profit într-o companie nu e bine să ceri.
Ce le recomandaţi acestor oameni?
Să aibă răbdare, să se angajeze şi să îşi dea timp să dovedească ce valoare au.
Unde mai pot pleca în străinătate?
În Italia, cei mai mulţi pleacă la angajatori care i-au apreciat şi care au nevoie de ei. Este acum un fenomen ciudat cu personalul din sistemul medical care pleacă în Franţa şi Germania. Francezii angajează medici, asistente, infirmiere, pe salarii de la 3.000 de euro, pentru medici specialişti.