Criza a tăiat jumătate din preţurile terenurilor în Vestul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Terenurile au rămas pe stocul proprietarilor
Terenurile au rămas pe stocul proprietarilor

Întinderi întregi de pământ au rămas pustii în plină recesiune, pentru că bănăţenii se tem de investiţii în piaţa imobiliară. Bănăţenii cu bani s-au orientat spre locuinţe gata făcute şi au renunţat la afacerile cu terenuri, deşi criza a tăiat considerabil preţurile.

Terenurile rezidenţiale pe care nu s-a construit nimic au rămas pe stocul proprietarilor sau al investitorilor care nu au calculat bine investiţiile făcute şi au fost surprinşi de criza financiară. Preţurile terenurilor au scăzut uimitor de mult, dar cumpărătorii nu se aventurează să le achiziţioneze. „Piaţa terenurilor rezidenţiale este aproape inexistentă, la momentul actual, din punct de vedere al tranzacţiilor, pentru că oamenii se gândesc să-şi cumpere o locuinţă, nu un teren fără nimic pe el”, a spus George Mierluţ, agent imobiliar. 

Tranzacţii blocate

Situaţia este similară în toate judeţele din vestul ţării, chiar dacă preţurile nu au scăzut la fel de mult peste tot.  În Hunedoara, experţii imobiliari spun că desincronizarea care există între preţurile mari şi lipsa de bani pe piaţă face ca vânzările să fie blocate. Situaţia este similară în Caraş- Severin, unde preţurile nu au scăzut suficient de mult pentru a-i convinge pe potenţialii cumpărători din zonă. „Au fost câteva persoane interesate, dar acestea nu au vrut să investească, decât dacă preţul ar fi fost mai mic”, a spus Marius Brindea, reprezentant al unei agenţii de turism. Terenurile agricole din Arad ar putea pune în mişcare piaţa imobiliară pentru că marile ferme preferă să cumpere teren direct de la proprietari, pentru un preţ mult mai mic. „Italienii, austriecii vin să investească în Vest în terenuri agricole pentru că, pentru a face agricultură, costurile sunt mult mai mici”, a spus Jabri Tabrizi, om de afaceri timişorean. Soluţia pentru acest blocaj de pe piaţa terenurilor rezidenţiale ar fi construcţia de case sau chiar blocuri pentru ca ofertanţii să se orienteze spre investiţiile în terenuri rezidenţiale. „Unde există case ridicate, există şanse mai mari ca terenurile să fie vândute, pentru că atunci omul achiziţionează locuinţa cu teren cu tot, nu invers. Majoritatea clienţilor asta caută”, a completat George Mierluţ.

Cât costă terenurile rezidenţiale din Vest

În Timiş, terenurile goale din zona rurală s-au ieftinit şi cu 60 la sută .În oraş, spaţiile se dau acum şi la jumătate din preţul de achiziţie. „În Dumbrăviţa, un proprietar a cerut 90 de euro pe metrul pătrat, a ajuns să îl vândă acum cu 30 de euro şi tot nu îl cumpără nimeni”, a spus George Mierluţ.  Cele mai ridicate preţuri din Caraş-Severin sunt în zona turistică Gărâna. În staţiunea montană preţul variază între 25 şi 30 de euro metrul pătrat. În Hunedoara, terenurile din zona DN7, solicitate preponderent pentru dezvoltarea unor investiţii, sunt scoase la vânzare la un preţ de 30-35 de euro pe metru pătrat.  În acelaşi timp, în judeţul Arad, unde terenurile sunt căutate pentru agricultură, preţul unui hectar de pământ ajunge la 1.000 de euro în extravilan, iar în zone ca Şimand sau Galşa depăşeşte 3.000 de euro.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite