Timişoara: Criza loveşte dur în universităţi (SONDAJ)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tot mai mulţi studenţi cer să li se amâne plata de taxe pentru că nu primesc la timp banii de acasă.

Citiţi pe aceeaşi temă şi:


Criza ieftineşte fiţuicile electronice

Politehniştii îşi fac vacanţa la muncă

Vacanţa în practică pentru studenţii ambiţioşi în carieră

Aflaţi mai multe despre calendarul admiterii şi despre noile secţii ale facultăţilor în:

Ultimele noutăţi pentru admitere

Calendarul admiterii la Universitatea de Vest

Recesiunea financiară a ajuns şi la porţile universităţilor din vestul ţării. Dacă la ora actuală doar unii studenţi întârzie cu plata taxelor pentru că părinţii lor sunt în recesiune economică, viitorul nu este foarte colorat pentru bugetul universităţilor.
Am avut multe cereri de amânare a încasărilor, dar nu putem vorbi deocamdată de abandon. Cred că pe viitor efectele se vor resimţi, până la urmă unele taxe nu vor fi plătite şi s-ar putea să avem probleme cu încheierea anului şcolar”, a explicat Ioan Talpoş, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

Efectele crizei


Urmările prevăzute de rectori se referă şi la scăderea numărului de posturi vacante pentru profesori. Dacă recesiunea financiară continuă, previziunile spun că s-ar putea ajunge chiar la anularea locurilor cu plată. Într-un asemenea caz, studenţii ar putea să se lupte doar pe locurile bugetate de stat.

Cadrele didactice universitare care sunt în sistem în prezent nu vor fi afectate, dar e posibil ca promovările să fie mai greu de făcut. De asemenea, este posibil să nu mai scoatem posturi pentru oamenii din afară”, a mai spus Ioan Talpoş.

Amânarea plăţilor


Şi în cazul Universităţii Politehnica, cei din conducere spun că există cazuri de studenţi care au cerut să li se amâne perioada de plată a taxelor. „La noi nu sunt foarte mulţi studenţi care învaţă în regim de taxă. Avem însă taxe punctuale, pentru restanţele rămase din alţi ani. În aceste cazuri, am semnat cereri de amânare a plăţilor. Unii studenţi ne spun că urmează să le trimită mama banii zilele acestea şi suntem înţelegători”, a explicat Viorel Şerban, prorector în cadrul Universităţii Politehnica din Timişoara.

Profesorii de la Politehnică se tem de sistemul de învăţământ din România mai mult decât de criza financiară. ;


Mai puţini ingineri
Din toamnă, conducerea Politehnicii se aşteaptă la mai puţine cereri. „Sunt mai puţini elevi care dau bacalaureat. Anul trecut au terminat şi cei care făceau cinci ani”, a explicat prorectorul Universităţii Politehnica.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite