Timişoara: Cristian Bălan strânge bijuterii pe patru roţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Cristian Bălan strânge bijuterii pe patru roţi
Timişoara: Cristian Bălan strânge bijuterii pe patru roţi

De zece ani, timişoreanul cumpără maşini pe care le repară. Acum se poate lăuda cu o colecţie impresionantă de 15 automobile, toate cu motor mare.

Profil
Născut - 28.11.1977, Reşiţa
Educaţie - Masterat în Marketing
Experienţă - Construcţii hidrotehnice

La patru ani a avut primul contact cu maşinile, din întâmplare. ,,Mama lucra la fosta Casă a Pionierilor din Reşiţa şi acolo era un club de carting. Cum mie nu-mi prea plăcea să merg la grădiniţă, mergeam cu ea şi stăteam mai mult pe la pista de carturi”, a povestit Cristian. Pentru că mai mereu era prezent pe pistă, instructorul l-a remarcat şi l-a lăsat să stea pe lângă el când repara maşinuţele.

Tatăl său a fost cel care l-a ajutat să îşi dezvolte înclinaţiile pentru maşini şi pentru motoare. ,,Era şi el foarte pasionat de automobile şi a fost de acord să merg să fac carting, atunci când mi s-a propus”, a continuat tânărul. Mama sa, în schimb, nu se simţea bine ştiindu-şi copilul pe pistă la doar patru ani. Din acest motiv, abia în clasa a noua, Cristian a reuşit să facă ce îi plăcea.

Şurubărea în curtea bunicii

A învăţat mai tot ce trebuia despre maşini şi s-a apucat să le repare singur în curtea bunicii. ,,Mergeam la Lugoj la bunica mea şi reparam mai tot ce se strica la maşina părinţilor mei”, a  mai spus timişoreanul. Tot în curtea bunicii a montat primul motor pe cont propriu.

Nu i-a trebuit mult timp până să decidă că maşinile erau foarte importante pentru el şi că nu i-ar strica o colecţie întreagă. Acum are deja 15 maşini ale lui, toate reparate şi recondiţionate de el. ,,Mai toate maşinile pe care le-am luat erau dărâmate şi a trebuit să le repar. La unele era stricat doar motorul, la altele sărea şi vopseaua de pe ele”, a povestit Cristian.

Plete la schimb cu maşină

Are doar maşini cu motoare mari în colecţia lui. Printre ele se numără şase Porche-uri, un Maseratti dintr-o ediţie limitată produsă în 1982 şi un Jaguar. ,,Mi-am propus, încă de anul trecut, să recondiţionez”, a mai spus Cristian. Prima maşină a primit-o în 1998 de la părinţii lui. Condiţia a fost ca tânărul să renunţe la pletele lungi pe care le purta la vremea respectivă. ,,Aveam părul lung şi ai mei mi-au promis că îmi iau maşina pe care o vreau dacă mă tund. A fost cam greu să iau decizia dar, s-au ţinut de cuvânt şi am primit primul Porche”, a povestit Crstian, cu zâmbetul pe buze.

Planuri de viitor

În viitor, Cristian Bălan vrea să îşi deschidă o mică afacere de recondiţionat maşini. ,,Am un teren lângă Lugoj. Acolo vreau să îmi fac un atelier şi în momentul acela o să mă las de orice altă chestie şi o să fac doar asta”, a plănuit tânărul. Până atunci, Cristian continuă să citească tot felul de cărţi despre maşini şi mecanică pentru a cunoaşte tot ce se poate despre ele.

Întrebări şi răspunsuri
Care a fost cea mai scumpă maşină pe care ai cumpărat-o?
Toate au fost destul de ieftine, pentru că erau dărâmate, stricate. Cea mai scumpă dintre ele a fost al doilea Porsche pe care l-am cumpărat. A costat aproximativ de 7.000 de euro.

Cât durează să repari o maşină?
Ca şi timp, depinde mai mult de piese, de ceea ce ai nevoie, în cât timp vin. Aproximativ două, trei luni, dacă mă ocup atunci de ea.
 
Unde ţi-ai parcat maşinile?
Sunt împrăştiate toate. Una e aici în Timişoara, opt sunt la Coştei, încă trei am dus la Lugoj şi restul, la bunici în curte.

ce-i place
„Am un singur hobby, adică maşinile şi tot ce ţine de ele. Acesta este singurul lucru care îmi place şi merită să fie menţionat. Mi-au plăcut de când mă ştiu şi chiar nu mă mai pasionează nimic mai mult decât asta”, a spus timişoreanul.
ce nu-i place
„Nu îmi place lipsa de punctualitate şi maşinile diesel. Nu-mi plac deloc, cu toate că am două, nu le suport. Motoarele diesel au fost inventate pentru tractoare şi utilaje, nu pentru maşini, cu toate că sunt mai rentabile pentru unii”, a spus tânărul.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite