Crin Antonescu a spus despre el însuşi, la Timişoara: “Sunt o gogoaşă cu jeleu” FOTO-VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crin Antonescu părăseşte scena din Piaţa Unirii din Timişoara
Crin Antonescu părăseşte scena din Piaţa Unirii din Timişoara

Crin Antonescu, preşedintele interimar al României, a rostit în faţa timişorenilor o celebră frază care i-a aparţinut preşedintelui SUA, John F Kennedy. “Ich bin ein Berliner” poate fi tradus şi “Sunt o gogoaşă cu jeleu, pentru că în anumite zone din Germania "Berliner" înseamnă "gogoaşă". 

Aflat pe scena din Piaţa Unirii din Timişoara, Crin Antonescu i-a lăsat nedumeriţi pe mulţi dintre cei aproximativ cinci mii de admiratori ai săi, în momentul în care a rostit în germană: “Ich bin ein Berliner”. Antonescu vorbea despre atitudinea şi temerile Occidentului legate de politica din România.

“Băsescu ne amenință cu Europa, cu Uniunea Europeană, cu Germania, cu America. Eu vreau să vă spun: români, Europa, suntem noi! Vreau, în numele românilor, să recăpătăm demnitatea națională, europeană, şi să le spun în limba germană  Ich bin ein Berliner".



GALERIE FOTO

Discurs celebru în 1963

„Ich bin ein Berliner” este un citat din discursul ținut la 26 iunie 1963 de președintele Statelor Unite John F. Kennedy în Berlinul Occidental. El a subliniat prin acest discurs susținerea acordată de SUA Republicii Federale Germania, la 22 de luni după ce Republica Democrată Germană, susținută de URSS, a ridicat Zidul Berlinului ca barieră care să prevină trecerea între est și vest.

Acum două mii de ani, oamenii se lăudau spunând civis Romanus sum (sunt cetăţean roman). Astăzi, în lumea libertății, cine dorește să se laude, spune <Ich bin ein Berliner!>... toți oamenii liberi, indiferent unde trăiesc, sunt cetățeni ai Berlinului, și deci, ca om liber, mă mândresc să spun <Ich bin ein Berliner!>”.



Discursul este considerat a fi unul din cele mai bune ale lui Kennedy, și un moment notabil din Războiul Rece. A fost o mare susținere morală pentru vest-berlinezi, care trăiau într-o enclavă a RFG-ului adânc în interiorul Germaniei de Est și se temeau de o posibilă ocupație est-germană.

O nuanţă gramaticală

Crin Antonescu a încheiat discursul său afirmând: “Noi suntem berlinezi. Noi suntem europeni. Ich bin ein Berliner”. Interesant este că şi liberalul a utilizat de două ori propoziţia, la fel ca John F Kennedy, în 1963.

Modul în care Kennedy a exprimat cuvintele „Ich bin ein Berliner” poate fi interpretat ca „Sunt o gogoasă cu jeleu”, astfel că preşedintele american a căzut victima unei nuanţe gramaticale şi a rămas în cultura populară drept preşedinteşe care a declarat despre sine “Sunt o gogoaşă cu jeleu”. Asta pentru că în anumite părţi ale Germaniei "Berliner" înseamnă "gogoaşă". Anumiţi specialişti spun că, dacă Kennedy ar fi vrut să spună "Eu sunt berlinez", ar fi trebuit să rostească „Ich bin Berliner", şi nu „Ich bin ein Berliner".

Miting anti-Băsescu la Timişoara

Crin Antonescu a devenit ţinta ironiilor, pentru că nu a ţinut cont de controversele legate de fraza rostită de Kennedy.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite