Timişoara: „Creditul cu buletinul“ i-a băgat după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: „Creditul cu buletinul“ i-a băgat după gratii
Timişoara: „Creditul cu buletinul“ i-a băgat după gratii

Şapte persoane care au luat ilegal din bancă împrumuturi în valoare de 2,6 milioane de euro au ajuns în arest. Printre persoanele arestate este şi directoarea sucursalei BCR Curtici, Daniela Szirka, acuzată că a facilitat împrumuturile luate cu acte false.

Procurorii DNA Timişoara au reţinut ieri nouă persoane din judeţul Arad suspecte că ar fi pus la punct o reţea prin care luau credite cu acte false. Membrii reţelei au fost aduşi la Timişoara, unde au fost audiaţi de procurori mai bine de şase ore. Aseară târziu, procurorii i-au prezentat pe cei nouă în faţa judecătorilor de la Tribunalul Timiş, cu propunerea de arestare preventivă. Dintre cei nouă, trei femei şi şase bărbaţi, doar două femei au fost eliberate aseară, Viorica Stanciu şi Elena Mare, foşti consilieri de credite la filiala BCR din Curtici. Singura dintre femei pentru care s-a emis mandat de arestare este fosta directoare a băncii, Daniela Szirka.
„Aceşti oameni sunt victimele creditului cu buletinul. S-au dat credite pe adeverinţe şi buletin fără să se verifice starea de solvabilitate a beneficiarilor”, a spus avocatul directoarei, Viorel Paşca. Cele şapte persoane arestate, dar şi procurorii au declarat recurs, care se judecă astăzi la Curtea de Apel Timişoara.Potrivit procurorilor DNA, creditele pe acte false au fost date în perioada 2008-2009, unui număr de 200 de persoane, cu complicitatea angajaţilor băncii.

Banii mergeau la „patroni”
Banii erau luaţi pe baza unor adeverinţe false emise de Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, în calitate de patroni sau administratori ai unor firme din judeţul Arad. Chiar dacă banii erau scoşi pe numele anumitor persoane, sumele cele mai importante mergeau la cei patru patroni. „Adevăraţii beneficiari ai creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro”, arată un comunicat al DNA.  Pe lângă directoarea băncii şi cei patru administratori de firme au mai fost arestate două persoane Ghelbează Liviu Daniel şi Raţ Patrick Dragan, acuzaţi de complicitate la înşelăciune şi asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite