Cozile umilinţei de la ghişeele Primăriei Timişoara. Şeful Direcţiei Fiscale, acuzat dur primar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Direcţia Fiscala a Primăriei Timişoara
Direcţia Fiscala a Primăriei Timişoara

Aproape 150.000 de timişoreni au primit înştiinţări prin care sunt invitaţi la primărie să facă dovada încheierii unei poliţe de asigurare. Totul se trage din întocmirea defectuoasă a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. Şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, este prins la mijloc fiind pus la zid, atât de primar, cât şi de cetăţeni. 

În luna octombrie a anului trecut, şeful Direcţiei Fiscale din Primăria Timişoara, Adrian Bodo atrăgea atenţia cu privire la unele neclarităţi din legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor. În acest sens, Bodo a solicitat şi o întrevedere cu prefectul Mircea Băcălă, pentru a-i comunica reprezentantului Guvernului în teritoriu neclarităţile ce trebuie puse la punct.  Problemele din lege asupra cărora Bodo atrăgea atenţia se referă la două aspecte. 

Unul viza două articole care se contrazic cu privire la autoritatea desemnată să aplice amenzile. Cea de-a doua problemă, şi cea mai mare, era inexistenţa unei baze de date cu proprietarii ce deţin o asigurare facultativă a locuinţei, existând riscul ca aceştia să fie amendaţi, să atace în instanţă procesele-verbale, să câştige şi să se genereze nişte cheltuieli de judecată ce-i puteau fi imputate chiar şefului de la Direcţia Fiscală. 

Timişorenii umiliţi pe nedrept

Problemele din lege nu au fost rezolvate, dar amenzile trebuie aplicate. Strâns cu uşa, Adrian Bodo a luat cea mai neînţeleaptă decizie. A trimis 140.000 de înştiinţări, fără nicio semnătură sau ştampliă, prin care oamenii erau chemaţi la primărie să facă dovada încheierii unei poliţe de asigurare a locuinţei. În caz contrar, oamenii erau avertizaţi că pot primi amenzi. Aşa cum era de aşteptat, timişorenii au luat cu asalt ghişeele primăriei. Evident, s-a creat un blocaj, au fost mulţi nervi şi totul a devenit un haos, oamenii fiind nevoiţi să aştepte şi o oră la rând pentru a face dovada că şi-au asigurat locuinţa. „Tot ce se întâmplă este din cauza firmelor de asigurare care nu au o bază de date cu persoanele ce deţin o asigurare facultativă”, a spus Adrian Bodo. 

Primarul a reacţionat dur. Bodo îşi asumă criticile

Umilinţa la care au fost supuşi cetăţenii nu a rămas fără ecou. În prag de campanie, primarul Gheorghe Ciuhandu, l-a atacat dur pe şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, lucru care până acum nu s-a întâmplat. „Înştiinţările s-au fpcut foarte neprofesionist. Textul a fost foarte echivoc. Mulţi au înţeles că trebuie să meargă la notar. M-am delimitat de acest mod de acţiune care mi s-a părut pompieristic. Cred că este un exces de zel”, a spus primarul Gheorghe Ciuhandu. La rândul său, Adrian Bodo susţine că amenzile acordate fără aceste înştiinţările transmise ar fi generat probleme mult mai mari. „Îmi asum criticile domnului primar şi responsabilitatea. Pe viitor o să încerc să acţionez mai bine”, a spus Adrian Bodo. 

Soluţia cea mai simplă şi elegantă

După tot haosul creat, reprezentanţii Direcţiei Fiscale au anunţat cetăţenii că pot depune documentele care fac dovada că au încheiat o poliţă şi prin fax, la numărul de telefon 0256-408.191, pe adresa de email office@dfmt.ro sau prin poştă la adresa bulevardul Mihai Eminescu, numărul 2B. Pentru a fi valide, cetăţenii trebuie să scrie pe copie, „conform cu originalul”, fără a fi nevoie ca acest lucru să se realizeze la notar. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite