Coşul cu legume bio aduce o noutate absolută în 2010: punga cu tăiţei de casă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioan Jivu împarte coşul cu legume ajutat de nepot
Ioan Jivu împarte coşul cu legume ajutat de nepot

Ioan Jivu este un agricultor din Timiş care, prin Asociaţia de Sprijinire a Agriculturii Ţărăneşti (ASTA) a adus în România conceptul coşului cu legume proaspete. Printr-un proiect european, oferă săptămânal oamenilor de la oraş un coş cu legume proaspete. Timişorenii care vor să primească săptămânal un coş cu legume încă se pot înscrie.

„Legumele mele sunt produse fără niciun îngrăşământ chimic sau erbicid”, susţine agricultorul din localitatea timişeană Belinţ, Ioan Jivu. Acesta a hrănit  anul trecut aproximativ 350 de orăşeni. Pentru 2010, legumele nu sunt încă disponibile, dar cei care vor să primească acasă un coş cu legume încă se pot înscrie pe listă. Potrivit contractului, orăşenii primesc săptămânal un coş cu legume, diversificate în funcţie de perioadă.

Proiectul presupune ca agricultorul să stabilească preţurile la începutul anului, tarife care se menţin pe toată perioada contractului, indiferent de evoluţia pieţei. De asemenea, consumatorii trebuie să plătească produsele chiar dacă nu le ridică în cursul unei săptămâni. Pentru acest an, un coş cu 1,5 kg de cartofi, o legătură de ceapă verde, o legătură de ţelină, mărar şi o gulie, un dovlecel şi 1,5 kg de castraveţi costă 15 lei. Un coş care pe lângă produsele amintite conţine şi roşii, varză, sfeclă roşie, ardei grass au vinete şi fasole verde costă 46 de lei.

Cumnata lui Jivu face tăiţei de casă

Potrivit responsabilului de proiect, Mihaela Veţan, 2010 poate veni cu o noutate absolută în coşul cu legume: punga cu tăiţei de casă. „Cumnata domnului Jivu este beneficiară de ajutor de şomaj şi vrea să devină „antreprenor”. Astfel ne-a lansat propunerea de a face pentru noi tăiţei de casă cu ouă de la găinile domnului Jivu şi cu făină ecologică. Aşteptăm o ofertă de preţ”, a anunţat Mihaela Veţan pe siteul asociaţiei.

Pe acelaşi portal consumatorii sunt anunţaţi în permanenţă de activităţile pe care le face agricultorul. „Din cele patru hectare destinate nouă, trei sunt deja arate. Au mai fost transportate 40 de remorci de gunoi, iar în perioada următoare va fi terminat solarul”, sunt anunţaţi consumatorii.

Socializare prin legume

Unul dintre principalele scopuri ale proiectului european este dezvoltarea agriculturii practicate de ţărani, urmărindu-se, de asemenea, încurajarea acestora. La acest lucru contribuie şi implicarea consumatorilor în procesul de producţie. „Consumatorii pot veni oricând să vadă cum se cultivă legumele”, a spus Ioan Jivu.

Conform obligaţiilor asumate prin contract, producătorul agricol trebuie să aducă legumele până în Timişoara, într-un spaţiu special amenajat, de unde consumatorii vin şi iau produsele. „Eu aş putea să le duc oamenilor şi acasă legumele, dar aşa este proiectul, pentru că-şi propune o socializare a consumatorilor cu agricultorii, o implicare a orăşenilor”, a mai spus Jivu.

Acesta a implicat în proiect încă doi producători, unul de fructe şi unul de brânză. „Eu sunt mulţumit de produse. Sunt primul consumator şi sunt plăcut surprins să văd cât de bine a prins. Nu este o ofertă foarte diversificată, pentru că sunt produse de sezon, ceea ce este încă un argument că legumele sunt produse ecologic“, a spus Iosif Dima, unul dintre clienţii lui Ioan Jivu.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite