Copenhaga – o controversată premieră la Teatrul Național Timișoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piesa Copenhaga s-a jucat de 326 de ori pe Broadway
Piesa Copenhaga s-a jucat de 326 de ori pe Broadway

Pe 28 februarie, pe scena TNT, va avea loc premiera națională a spectacolului Copenhaga, de Michael Frayn. Subiectul principal al piesei este legat de discuția a doi fiziceni despre construirea bombei atomice.

Naţionalul timişorean va lansa în premiera românească spectacolului cu piesa Copenhaga – probabil unul dintre cele mai profunde texte ale autorului englez,
Michael Frayn. Dramaturgul și jurnalistul născut la Londra, în 1933, este un nume rezonant al culturii moderne britanice. După o carieră solidă ca editorialist la publicaţii ca „The Guardian” sau „The Observer”, completată de experienţa ca scenarist TV, Michael Frayn se impune ca dramaturg şi regizor.

Copenhaga este o piesă care ridică multe controverse. În rolurile principale sunt Niels Bohr și Werner Heisenberg, doi savanții care prin studiile lor în domeniul fizicii nucleare din timpul celui de-al doilea război mondial au ținut pentru o clipă viitorul lumii în palmă. Fizicianul german i-a făcut lui Bohr o vizită misterioasă în Copenhaga ocupată de naziști – subiectul fierbinte fiind construirea bombei atomice.

Vrea să-l avertizeze sau să-l coopteze? Caută informații sau iertarea? Care e granița morală pe care trebuie să o forțeze știința și în cel fel partea conține întregul? Viața conține știința sau invers? Cu mai multe variante de răspuns posibile, Copenhaga, un thriller psihologic de excepție, este mai mult decît un text despre istoria fizicii nucleare sau un eseu despre responsabilitatea omului de știință. Copenhaga este, în primul rînd, o superbă meditație asupra incertitudinii ca esență a evoluției umanității și, în egală măsură, o tandră provocare a logicii misterioase, de necuprins a universului pe care încercăm să îl descifrăm”.

Premiera absolută a spectacolului Copenhaga a avut loc în 1998 la Teatrul Național din Londra, iar în 2000 a avut loc premiera de pe Broadway, unde spectacolul a avut 326 de reprezentații. În 2002 a fost realizat filmul Copenhaga, după piesa lui Frayn, în care au jucat actori celebri precum Daniel Craig, Stephen Rea și Francesca Annis.

Copenhaga a fost distins cu Premiul Tony, Premiul New York Drama Critics, Premiul Molière, Premiul Drama Desk, Premiul Evening Standard etc.

Premiera de la Timișoara va avea loc pe 28 februarie, de la ora 19.00, în Sala 2 al Teatrului Național. Regia îi aparține lui Adrian Tamaș, iar din distribuție fac parte Ion Rizea, Ionuț Caras și Ramona Dumitrean. Scenografia este semnată de Alina Lățan, iar partea video de Lucian Matei.


Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite