Controverse de Ziua Timișoarei: “Sărbătoarea orașului trebuie să fie pentru toți locuitorii, indiferent de etnie, religie sau stare socială”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În fiecare an se reiau discuțiile despre corectitudinea alegerii zile de 3 august 1919 ca sărbătoare a orașului Timișoara. Timp de 201 ani, Ziua Timișoarei a fost sărbătorită pe 18 octombrie, dată la care Eugeniu de Savoya elibera triumfător orașul de sub otomani.

Data de 3 august a fost aleasă Ziua Timișoarei din anul 1999, în urma unei hotărâri de Consiliu Local. Este ziua în care, în 1919, se instaurează pentru prima dată administrația română, o dată cu intrarea trupelor românești sub comanda lui Virgil Economu.

În fiecare an, se reiau discuțiile despre corectitudinea alegerii acestei zile ca sărbătoare a orașului Timișoara. Într-un oraș ca Timișoara, un exemplu pentru multietnicitate, sărbătoare trebuie să fie pentru toți locuitorii, nu doar a unei părți. Pentru unii, ziua de 3 august, nu face altceva decât să dezbine, pentru că intrarea unei armate consfințește victoria unei părți, dar în același timp și înfrângerea celeilalte.

Istoricii din Timișoara au venit de-a lungul anilor cu numeroase alte propuneri pentru Ziua orașului, având în vedere că Timișoara are cu să se laude în istorie. Eliberarea Timișoarei de sub dominația otomană (în 2016 se aniversează 300 de ani de la Victoria trupelor conduse de Eugeniu de Savoya) sau Revoluția din 1989.

În cadrul unei dezbateri organizate în cadrul Serilor Bănățene, s-a discutat despre semnificația zilei de 3 august și cât de potrivită este această dată pentru a fi proclamată ca zi a urbei. Istoricul Ioan Hațegan a fost unul din cei care nu a fost de acord cu această zi de sărbătoare.

“Timp de 201 ani s-a sărbătorit intrarea lui Eugeniu de Savoya în Timișoara, la 18 octombrie. Documentele oficiale vorbesc de cucerire sau eliberare. Aceste două cuvinte au circulat și mai circulă și astăzi. A fost cucerire sau eliberare. Ca și istoric am rezerve, deși sunt multe orașe care au sărbătorit intrarea unei armate, ține de patriotismul național. Fiind la Timișoara, unde sunt patru nații mari, pe lângă foarte multe mai mici, lucrurile sunt altfel. Ziua orașului trebuie să fie pentru toți locutiorii, indiferent de etnie, religie, stare socială, toți să o percerapă ca pe ziua lor. Astăzi, majoritari în Timișoara sunt românii. Dacă pentru majoritatea populației probabil nu există probleme, mă întreb ce ar putea să gândească alte etnii din Timișoara. Noi, istoricii, oficialitățile, reușim să facem acceptată aceată zi de toți? Sau nu am făcut destul? Personal, nu cred ca este cea mai nimerită zi, intrarea unei armate”, a spus Ioan Hațegan.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite