Timişoara: Constantin Stângu dresează câini de salvare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dresorul se ocupă de câini de peste 35 de ani

Profil
Născut - 17.01.1951
Experienţă - Dresor profesionist
Familie - Are un băiat


„Pe loc!”, „Culcat!”, „Mort!”, „Capul jos!”, acestea sunt doar câteva dintre comenzile pe care le adresează zi de zi Constantin Stângu câinelui ciobănesc german Jack. Constantin este dresor de mai bine 35 de ani şi din 2004 se ocupă mai ales de câinii de salvare. Jack este mândria dresorului, a participat la mai multe campionate şi nenumărate demonstraţii, iar în 2004 a fost alături de stăpânul său în Alpi. „Era un campionat, ne-am împărţit în două echipe şi în 12 minute a descoperit tot ce trebuia. Apoi, în 2005, am fost împreună la inundaţii”, şi-a amintit Constantin Stângu.

Hotel canin

Jack are nouă ani şi se pricepe să salveze oamenii aflaţi în pericol. Zi de zi, stăpânul său are de-a face cu tot felul de căţei pe care fie îi transformă în paznici, fie îi învaţă doar să îşi asculte stăpânii. Dresorul are şi o pensiune canină recent deschisă, în care, în prezent, pot sta doar trei câini. Când nu există clienţi, Jack probează pe rând fiecare dintre cuşti, urmăreşte pisicile vecinilor şi aşteaptă noi operaţiuni de salvare. Timişorenii care vor să îşi ducă prietenii necuvântători la cursurile de dresaj trebuie să scoată din buzunar între 150 şi 250 de euro lunar, în funcţie de ce vor să înveţe. Unii stăpâni îşi lasă câinii şi peste noapte în pensiune, pentru a se obişnui cu dresorul. O singură noapte la hotelul canin costă între 20 şi 25 de lei, în funcţie de cât de mare este perioada în care rămân animalele acolo.

Câini supereroi

„Ataşamentul se formează după cel puţin 3-4 zile, timp în care câinele te ignoră, îţi întoarce capul. O şedinţă durează 30 de minute, apoi trebuie neapărat o pauză. Ciobăneştii germani, în general, sunt polivalenţi. Sunt dresaţi şi pentru pază, şi pentru droguri, şi pentru salvare”, a explicat Constantin Stângu.

Printre câinii cel mai uşor de dresat se numără nu doar ciobăneştii, ci şi terra nova sau labradorii. Aceştia din urmă sunt potriviţi pentru apă. Dresajul funcţionează pe baza recompenselor. Dacă unii dresori folosesc mâncarea, alţii îi felicită pe câini sau se joacă cu ei dacă sunt cuminţi şi răspund la comenzi. Fiecare câine care vine în pensiunea lui Constantin trebuie să treacă mai întâi pe la medicul veterinar, pentru a dovedi că nu are boli cu care i-ar putea contamina şi pe ceilaţi căţei. Constantin Stângu spune că unii câini pot fi pregătiţi pentru a detecta drogurile, explozivii sau gazul, pentru salvarea de la înec sau de la alte calamităţi.


Întrebări şi răspunsuri
Unde vă antrenaţi cu Jack?
Ne antrenăm uneori la spitalul părăsit de pe Calea Torontalului, deşi este foarte greu de lucrat acolo pentru că există mulţi curenţi de aer şi câinele îşi poate folosi cu greu mirosul.

Cât costă dresarea unui câine?
Un curs de dresaj costă între 150 şi 250 de euro lunar. Preţul se calculează în funcţie de ceea ce îşi doresc timişorenii pentru câinii lor.

Care sunt câinii cel mai uşor de dresat?
Printre câinii cel mai uşor de dresat se numără nu doar ciobăneştii, ci şi terra nova sau labradorii. Aceştia din urmă sunt potriviţi pentru apă.


ce-i place
„Îmi plac primăvara şi toamna, perioadele cele mai potrivite pentru dresaj. Vara este prea cald şi pentru dresor, şi pentru câine. La pensiune, cele mai multe cerinţe sunt însă vara, când încep concediile”, a explicat Constantin Stângu.
ce nu-i place
„Unii dresează porumbei, pisici, eu nu. Eu dresez doar câini Mi s-a mai întâmplat, desigur, să fiu muşcat de câini atunci când îi dresez. Acum doi-trei ani am fost muşcat de un cane corso, dar nu a fost nimic foarte grav.”, şi-a amintit dresorul Constantin Stângu.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite