Consiliul Local Timişoara încalcă legea! Orice fel de construcţii pe spaţiile verzi sunt interzise!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii locali au decis să concesioneze parcurile din Timişoara, neţinând cont de o ordonanţă a Guvernului României, care interzice construcţiile pe spaţii verzi

În şedinţa Consliliului care a avut loc de Ziua Timişoarei s-a luat o decizie care a trecut aproape neobservat. A fost aprobat o hotărâre care prevede posibilitatea de a concesiuna suprafeţe din parcurile din Timişoara. Astfel, în Parcul Rozelor, Parcul Botanic, Parcul Poporului, Parcul Central şi în multe alte parcuri din oraş, se vor putea construi terase şi alte locaţii pentru comerţ.

Proiectul intitulat “Creşterea veniturilor Primăriei Municipiului Timişoara prin vânzarea unor spaţii disponibile şi concesionarea, în toate parcurile importante, a unor suprafeţe pentru terase” a fost iniţiat de consilierii locali Traian Stoia, Radu Ţoancă (PSD), Simion Moşiu (PDL), Petru Ehegartner (PNL) şi Mircea Purceld (PP-DD).

Hotărârea Consiliului Local spune că se vor putea amplasa pe spatiul verde alei pietonale, mobilier urban, zone pentru sport, jocuri şi odihă, construcţii pentru expoziţii şi activităţi culturale, construcţii pentru activităţi de comerţ şi alimentaţie publică, grupuri sanitare şi spaţii pentru intreţinere.

Primăria mută “acvariul” pe tabla de şah

În realitate, în spatele acestei mişcări stă un cu totul alt interes. Este vorba de lupta primarului Nicolae Robu, de a scăpa de “acvariul” din Piaţa Victoriei. Este prima promisiune electorală al liberalului, realizabil în şase luni. Robu a atacat pe mai multe fronturi, însă până la urmă a “semnat un pact de neagresiune” cu proprietarii acvariului, după ce aceştia au acceptat varianta unui schimb de terenuri.

Responsabilii din primăriei le-au oferit în schimb, celor de la SC Art SRL, deţinătorii construcţiei de sticlă din centrul oraşului, un spaţiu în Parcul Central. Toate bune şi frumoase, însă Primăria Timişoara avea nevoie de o bază legală, astfel că a apărut Hotărârea de Consliliu Local care pare să rezolve problema.

Timişorenii sunt revoltaţi online

Lucrurile nu însă nici pe departe simple. Au apărut deja petiţii în mediul online prin care timişorenii îşi arată indignarea faţă de decizia aleşilor locali. La întrebarea dacă “Sunteţi de acord cu intenţia Primăriei Municipiului Timişoara de a permite amplasarea de terase în parcurile din oraş?”, de pe Facebook, în câteva ore, au apărut peste o mie de voturi, din care 85 la sută spun NU amplasării de terase în parcurile din Timişoara!

Legea nu este valabilă pentru aleşii timişorenilor?

Şi dacă părerea cetăţenilor nu contează, autorităţile locale vor fi nevoite să respecte, sau după caz, să încalce legea. Autorităţile publice şi proprietarii de spaţii verzi sunt obligaţi să păstreze destinaţia de spaţiu verde prevăzută în documentaţia de urbanism, iar pînă la sfârşitul anului 2013 administraţia trebuie să asigure 26 de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor.

Este vorba de o ordonanţă de urgenţă privind protecţia mediului. Guvernul României a interzis schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, sau a terenurilor care sunt prevazute ca spaţii verzi în documentaţia de urbanism, reducerea suprafeţei acestora sau strămutarea lor, dar şi construcţiile pe spaţiile verzi, indiferent dacă se află în proprietate publică sau privata! Obligaţiile prevazute în actul normativ aprobat de Executiv revin autorităţilor locale.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite