Consilierul artistic al capitalei culturale europene Lille 2004 sprijină candidatura Timişoarei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Emmanuel Vinchin, expert francez în proiecte pentru capitale europene ale culturii, se află la Timişoara pentru a oferi sprijin celor de la Asociaţia Timişoara Capitală Culturală a Europeană

Emmanuel Vinchin este consilier artistic al programului Lille 2004 (capitală europeană a culturii) care a continuat cu activităţile Asociaţiei Lille 3000. De asemenea, a lucrat pentru programul Mons 2015 - Belgia (capitală europeană a culturii).

Pe parcursul vizitei la Timişoara va prezenta în special experienţa de la Lille de a realiza proiecte culturale participative care au mobilizat cetăţenii oraşului. Vinchon este expert în proiecte culturale care implică puternice parteneriate teritoriale (proiectul Lille a mobilizat 193 de comune din jur). Specialistul va vizita şi Centrul Cultural Francez, se va întâlni cu membrii Consiliului Director al Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană, cu primarul Nicolae Robu, iar spre după-amiază cu membrii asociaţiei.

Prima întâlnire a celor de la Asociaţiei Timişoara Capitală Culturală Europeană cu Emmanuel Vinchon a avut loc în februarie 2012, când o delegaţie timişoreană, însoţită de directorul Centrului Cultural Francez, a vizitat oraşul Lille care a deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2004.

Lille, capitala culturală europeană în 2004


Lille este al treilea oraș din Franța care a devenit capitală culturală, după Paris în  anul 1989 și Avignon în anul 2000. Este capitala regiunii Nord-Pas de Calais și totodată un oraș istoric de origine flamandă. În anul 1966 Comunitatea Urbană a unit cei 180.000 de locuitori ai orașului cu locuitorii a 86 de orașe apropiate ducând la crearea “Metropolei Lille” (al patrulea mare oraș al Franței) însumând 1,2 milioane de locuitori. În perioada anilor 1970- 1980 fabricile de textile și minele de cărbuni s-au închis, orașul cufundându-se într-o stagnare post-industrială.

De atunci și-a dezvoltat economia pe baza industriei serviciilor.Lille este un oraș tânăr în care 42% dintre locuitori au vârsta sub 25 de ani și este considerat oraș multi-cultural. În ultimii 15 ani, orașul a depus eforturi considerabile în dezvoltarea sa și cea regională, o parte a acestei strategii a fost de a candida pentru găzduirea Jocurilor Olimpice în anul 2004. Pierzând în favoarea Atenei, și-a îndreptat atenția spre titlul de Capitală Culturală, distincție pe care a primit-o în același an (2004).

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite