Timişoara: Andrei Condoroş simte spaţiile uitate de lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Timişoara: Andrei Condoroş simte spaţiile  uitate de lume
Timişoara: Andrei Condoroş simte spaţiile uitate de lume

Tânărul transformă terenurile goale în spaţii verzi, pline de viaţă, care încântă ochiul tuturor şi de care se bucură trecătorii.

Profil:

Născut. 02.07.1985,
Timişoara
Studii. Facultatea de Horticultură
Familie. Inginer peisagist

Andrei are 24 de ani şi crede în ceea ce face mai mult decât în orice altceva. Este inginer peisagist pentru că îi place noul, iar domeniul l-a atras prin simplul fapt că era unul deosebit. „Peisagistica am ales-o din curiozitate şi pentru că era ceva nou. Am ştiut că este o direcţie ce promovează ştiinţele exacte, dar şi natura, arta. Această ştiinţă, practic, mi-a făcut cu ochiul”, a spus tânărul.

Peisagistica şi faptul că lucrează în domeniu îi ocupă mai tot timpul, lucru care nu îl deranjează deloc. Ba mai mult, spune că îi aduce satisfacţie. „E ca în afaceri, doar că noi mergem pe o altă latură, una spirituală, omenească.”

Lucrează cu perfecţiunea

Tânărul este o persoană foarte activă, dinamică şi îi place să profite de fiecare activitate pe care o întreprinde. „Sunt optimist şi nu îmi place să las să treacă nicio zi fără să câştig ceva din ea”, a spus Andrei, cu zâmbetul pe buze. Meseria lui este cu atât mai deosebită, cu cât are ocazia să lucreze cu ceea ce Dumnezeu a lăsat pe pământ. „În primul rând eşti ca un părinte, pentru că laşi ceva folositor în urmă. În plus, lucrezi cu frumosul, cu natura. Tot ce e făcut de Dumnezeu e perfect.”

„Îmi depăşesc limitele constant” 
Să fii peisagist, nu este un lucru uşor. Trebuie să fii în permanenţă în pas cu evoluţia, astfel încât creaţiile să fie actuale şi să se încadreze în linia generală a zonei unde le amplasezi. „Tocmai de aceea, dacă nu creezi, trebuie să studiezi”, spune Andrei. Tânărul s-a îndrăgostit pe loc de această meserie pentru că este deosebit de complexă. „Este una dintre plăcerile şi iubirile mele pentru mă face să îmi depăşesc limitele”. 

Un vis real

Andrei Condoroş este membru al Asociaţiei Peisagisştilor din România, din 2005. În prezent este secretarul general al forului.  Împreună cu alţi prieteni pasionaţi de peisagistică a pus bazele unei organizaţii neguvernamentale. Aşa că, de acum înainte şi proiectele lor încep să prindă contur mai uşor. Unul dintre acestea este „Verde în urban pentru nevăzători”. Ideea iniţială a proiectului îi aparţine chiar lui Andrei, care este mândru de faptul că planul este pe cale de finalizare.
Membrii ONG-ului au amenajat curtea interioară a centrului pentru nevăzători, unde au plantat flori puternic mirositoare, astfel încât nevăzătorii să se poată ghida după miros. Prin urmare, prin munca sa, Andrei îi ajută pe nevăzători „să simtă” culoarea verde.

Întrebări şi răspunsuri

Care sunt oamenii pe care îi apreciezi?
Îl apreciez pe arhitectul Sorin Ciurariu pentru că ne-a sprijinit şi ne-a dat ideea să înfiinţăm Asociaţia Peisagiştilor, dar şi pe domnul profesor Zeno Oarcea, doctor ingi ner în ocrotirea naturii.

Cum îţi ocupi timpul liber?

Îmi place să particip la şcoli de vară sau seminarii internaţionale, să călătoresc foarte mult, ca să învăţ multe lucruri noi.

Ce-i place

„De regulă, mă atrage frumosul, arta plastică, designul, arhitectura. Tot ce ţine de factorul creativ, ce te poate îmbogăţi spiritual, mă încântă. Am înclinaţie pentru arta plastică. Îmi plac şi fotografia, călătoriile, etnografia şi mersul pe bicicletă“.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac superficialitatea sau ideile preconcepute pentru că sunt un obstacol, de care ne lovim aproape zilnic. Nu-mi plac nici parvenitismul sau egoismul, relaţiile fără niciun rezultat concret“.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite