Timişoara: Raul Condeescu dresează câinii pentru dezastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pompierul antrenează animalele ca să găsească victimele în urma dezastrelor, printre ruinele clădirilor, iar în timpul liber ajută copiii bolnavi prin intermediul zooterapiei.

Profil:

Născut: 12 ianuarie 1981, Timişoara
Educaţie: Facultatea de Psihologie
Experienţă: Pompier al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Timiş
Familie: Necăsătorit

Sergentul major Raul Condeescu este printre primii pompieri din România care dresează câinii pentru a salva oamenii prinşi sub dărâmăturile unor clădiri în cazul unor cutremure, explozii sau inundaţii. Pompierul lucrează zilnic cu trei câini ciobănesc german, Alpha, Astra şi Asia, care au toţi peste opt luni şi care urmează să fie folosiţi pentru salvarea de vieţi în cazul producerii unor dezastre.

„Am trecut peste etapa socializării şi acum învaţă să depisteze urma. Abia la vârsta de un an şi jumătate sau doi ani, un câine bine dresat acumulează experienţă, este pregătit să intervină într-o situaţie reală. Eu îi antrenez pentru căutare salvare şi recuperare (rescue)”, a spus sergentul major Raul Condeescu.

Secrete de dresaj

Pompierul lucrează zilnic între 30 de minute şi două ore cu fiecare câine. „Dacă lucrezi prea mult cu el, rişti să strici câinele. El trebuie să facă un exerciţiu voit. Dacă nu mai dă randament, întrerupi antrenamentul în ziua respectivă”, a mai spus Raul, care a învăţat tainele profesiei de dresor de la instructorul de bază Eugen Senaşi, care lucrează la echipajul Salvo al Primăriei Timişoara. Cu ocazia antrenamentelor, pompierul susţine că a învăţat ce înseamnă răbdarea. „Aceasta este una dintre principalele calităţi ale unui dresor. Uneori mă mai enervez şi încerc să mă controlez, însă câinele simte imediat starea mea”, a mai spus instructorul.

Raul Condeescu s-a angajat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Timiş în anul 2006, imediat după ce a terminat armata. „În 19 decembrie am încheiat stagiul miliar, efectuat tot la pompieri, iar în 21 decembrie a fost prima mea zi de muncă”, a mai povestit Raul. El a fost ales să dreseze câinii pentru că de mic a avut acasă un ciobănesc german şi un dalmaţian de care s-a îngrijit cu multă dăruire. Acum participă la cursurile Şcolii de Dresaj de la Sibiu.

Ajutor pentru minori


În timpul liber, Raul Condeescu participă cu ciobănescul german Alpha la cursuri de zooterapie la un centru de copii cu dizabilităţi, aflat în localitatea Dudeştii Noi. Folosindu-se de patruped, pompierul încearcă să îi ajute pe micuţii cu vârste cuprinse între 8 şi 14 ani, care au probleme motorii sau suferă de autism,  să îşi depăşească handicapul.

„Sunt unii copii care nu se pot mişca sau pe care boala îi împiedică să comunice cu cei care se află în jurul lor. Iar câinii pot face adevărate minuni atunci când vine vorba despre jocul cu aceşti copii. Dacă unul dintre ei, care nu se poate mişca, îşi plimbă mâna zece centimeri, în încercarea sa de a atinge câinele, este o minune”, a mai spus tânărul pompier, care urmează să îşi obţină atestatul în zooterapie la o şcoală de profil din Satu Mare.

Întrebări şi răspunsuri


De ce ai ales să te faci pompier?
Cred că este o tradiţie de familie. Tatăl meu a lucrat timp de 25 de ani la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi eu am ales să calc pe drumul deschis de el.

Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un pompier?
Eu sunt dedicat meseriei mele. Nimic nu se compară cu fericirea pe care o vezi în ochii omului, atunci când reuşeşti să îl salvezi. Este un sentiment care nu poate fi cumpărat cu toţi banii din lumea asta.

Ce-i place
Îmi place vânătoarea. Am fost la partide de vânătoare ca spectator. Acum mă pregătesc să susţin un examen şi să obţin permisul de vânătoare şi pe cel de portarmă. Lucrez toată ziua cu câinii şi este un pic ciudat să mă duc să împuşc animale, dar e un sport care îmi place.

Ce nu-i place
Nu-mi place lipsa totală de spirit civic. Într-o zi am o bătrână de 76 de ani căzută la pământ pe care soţul încerca să o ridice, în Piaţa Badea Cârţan, pe o ploaie torenţială. Nimeni nu i-a ajutat, deşi era plin de oameni. Am oprit maşina şi am dus-o pe femeie la spital.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite