Concurs inedit de preparat cafea la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea pasionaţilor de cafea s-au întâlnit la Iulius Mall din Timişoara pentru ediţia locală a celui mai mare concurs de specialitate, Barista 2011. Concurenţii profesionişti puteai fi număraţi pe degetele de la o mână.

Dacă în celelalte oraşe din ţară s-au înscris în medie 15 concurenţi, la concursul de la Timişoara interesul a fost destul de scăzut. La secţiunile Irish Caffe s-au înscris doar doi concurenţi, în timp ce la WBC, cinci. La Caffe Art nu s-a găsit niciun participant. Înainte de concurs, bariştii s-au reunit la Iulius Mall pentru trei zile cursuri gratuite, oferite de cei de la Ascociaţia de Cafea de Specialitate.

Se numeşte Cafea de Specialitate pentru că este diferită de ce se găseşte pe raft. De regulă este cafea Arabica din Guatemala, Kenya, Costa Rica, Columbia sau Honduras. Noi am oferit aici cursuri gratuite, însă de regulă acestea costă între 200 de euro şi chiar câteva mii de euro cele care durează nouă luni şi pentru care dai un examen ca la facultate”, a explicat Silvia Constantin, fondator al Asociaţiei de Cafea de Specialitate din România.



Esspreso şi cappuncino cu gust special

În prima zi de concurs, bariştii s-au întrecut la secţiunea WBC, unde concurenţii au avut de preparat patru espresso, patru cappucino şi patru băuturi cu semnătură personală în 15 minute. “La jurizare se ţine cont de gustul de după cafea. Aşa numitul after taste. Poate fi de portocale, vanilie, cuişoare, în funcţie de zona de cultivare a cafelelor. Important este balansul dintre cafea şi celelalte ingrediente care se folosesc”, a mai spus Silvia Constantin.

Astăzi, la Irish Caffe au fost şi mai puţini concurenţi. Cei doi timişoreni au avut de preparat două băuturi calde, făcute din wiskey, zahăr, cafea şi firşcă, plus două băuturi reci cu semnătură personală care să conţină cafea, alcool şi ingrediente.

La secţiunea Caffe Art, unde concurenţii aveau de desenat pe preparate, nu s-a încumentat nimeni.

image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite