Concertul din Peştera Româneşti se transformă în Festivalul Liliecilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concert în Peștera Românești
Concert în Peștera Românești

Cel mai mare concert dintr-o peşteră din Europa de Sud-Est se transformă, de la anul, în Festivalul Liliecilor. Concertul din acest an va avea loc pe 21 octombrie

Pe 21 octombrie, Peştera Româneşti din judeţul Timiş, va găzdui concertul anual organizat de Filarmonica Banatul. Peste 3.500 de persoane sunt aşteptate să urce în peşteră (mulţi din Ungaria şi Austria), pentru a asculta un concert simfonic de o oră, într-un spaţiu neconvenţional.

 „La cea de a 28-a ediţie a concertului de la Peştera Româneşti vor fi invitaţi dirijorul Ilarian Ionescu şi violonistul Florin Ionescu. Pregătim un program extrem de atractiv. Se va cânta Mozart şi Porumbescu. Este cel mai mare concert dintr-o peşteră, din această parte a Europei. Se mai organizează concerte mici şi în Bihor sau Hunedoara, dar nu se compară cu cel de la Româneşti”, a spus Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul.

Organizatorii se gândesc ca de la anul să facă două zile de concerte, din cauza numărului mare de persoane care nu încap în peşteră şi pleacă nemulţumiţi.

Glumind un pic, unii mi-au spus că se vor duce la OPC să mă reclame, pentru că nu ajungă să intre în peşteră. Cei din spate nici nu văd nimic. De astea ne gândim să facem două zile de concerte. Problemele sunt legate de costuri. Un concert costă cam 5.000 de euro. Când a venit Orchestra Regală din Danemarca s-a ridicat la 12.000 de euro”, a mai spus Gârboni.

Aşa se face că de la anul, Peştera Româneşti, numită şi Peştera Liliecilor din cauza numărului mare de lilieci, se va transforma în festival. Iar pentru că în zonă s-au născut Traian Vuia, a cărui prima maşină zburătoare purta numele „Liliacul”, şi Bela Lugoşi, primul care l-a jucat pe „Dracula”, având ca simbol liliacului, festivalul se va tranforma într-unul al liliecilor.

Organizarea concertului din peşteră nu este deloc simplă, iar fără ajutorul speologilor de la SPEO Timiş ar fi imposibil de realizat. "Sunt peste doi kilometri de cabluri, toate sculele trebuie urcate manual, peştera trebuie curăţită. Pregătirea începe cu o săptămână înainte de concert", a mai spus Gârboni.

O problemă mare este legată de stresul liliecilor care trăiesc în peşteră. „În ziua concertului, liliecii se retrag în fundul peşterii. Cred că o dată pe an nu este un stres foarte mare pentru ei”, a mai declarat Gârboni.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite