Colterm a pornit căldura pentru 80.000 de familii din Timişoara. Află cât vei plăti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Timişorenii au aşteptat cu sufletul la gură şi capul sub plapumă pornirea căldurii din sistemul centralizat. Acest lucru s-a întâmplt în această dimineaţă. Vestea proastă este că în această iarnă facturile la căldură vor fi mai scumpe ca oricând.

Bucuria pornirii căldurii este umbrită de scumpirea preţului la gigacalorie. De luna trecută preţul căldurii a crescut cu 55 la sută, de la 187 de lei pe gigacalorie la 252 de leu pe gigacalorie. Cei mai afectaţi de scumpirea căldurii sunt locatarii din blocurile în care sunt multe apartamente debranşate de la sistemul centralizat. Cei care se încălzesc „central” trebuie să împartă consumul în care intră şi pierderile. Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din Timişoara, calculele sunt simple şi fiecare timişorean trebuie să ştie că dacă anul trecut a plătit pentru căldură o anumită sumă, în acest an plăteşte cu 55 la sută mai mult. „La o factură de 400 de lei anul trecut, se ajunge acum şi la 620 de lei”, a explicat Petru Olariu.

O soluţie pentru diminuarea facturilor ar fi montarea repartitoarelor. „Nu-i opreşte nimeni să-şi monteze repartitoare, dar dacă este o asociaţie în care sunt 20 şi unii vor o temperatură, alţii altă temperatură, vă daţi seama că este complicat. Şi eu îmi reglez din robinet”, a spus şeful Colterm, Aurel Matei.

Căldură pornită pe datorie

Colterm a avut mari greutăţi în pornirea căldurii din cauza datoriilor pe care societatea le are către furnizorul de gaz, Petrom Gaz. Furnizorul a refuzat să mărească cota de combustibil până la achitarea unei părţi din datorii. Colterm s-a bazat pe şapte milioane de lei de la Guvern, dar cum banii întârzie s-a găsit o soluţie de avarie: un credut de urgenţă. „Primăria a dat un milion de lei subvenţie. Noi am accesat un credit rapid de rezervă cu garanţie banii care vin de la Guvern. Ni s-a spus că acei bani vin până în 20 octombrie. Nu aveam altă soluţie”, a spus Aurel Matei. Acesta nu a putut spune dacă în perioada următoare există riscul să se oprească furnizarea energiei termice.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite